![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, czytałem kilka tematów że nie da się lub jest bardzo ciężko rozkodować hasła md5. Ja mam prosty sposób którego chyba nie mogę zdradzić, ale żeby wam to udowodnić poproszę o wasze jakieś hasła w md5 i zobaczymy czy działa. Mogę przyznać że sposób nie zawsze znajdzie hasło, ale w większości znajduje.
I dodam że waszych haseł nigdzie nie wykorzystam ani nie podam więc możecie być spokojni. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
I dlatego Crozin ja się śmieję, gdy ktoś używa podwójnego md5 czy podobnych "utrudnień". Nie rozumie idei stojących za hashami. Prawda jest taka, że najlepsze byłoby odejście od powszechnych algorytmów i tworzenie własnych. Włamujący się często sięgają do powszechnie stosowanych algorytmów i pod ich kątem próbują złapać byka za rogi. Jeśli na stronie zastosowano by własny algorytm, wtedy szansa wpadki drastycznie maleje. Stąd też skuteczność soli jest taka. Podajesz hasło z niewiadomym prefixem, suffixem lub obydwoma. Dopóki włamywacz nie ma do nich dostępu ma utrudnioną szansę na dopasowanie. Może nawet znać hash i oryginalne nie zakodowane hasło a i tak nie zna tych dodatkowych, więc nie napisze algorytmu, który wygeneruje mu tęczowe tablice. Gorzej, jeśli ma te sole, bo wtedy sprawa się radykalnie upraszcza. No ale kto się tematem bezpieczeństwa interesuje, ten akurat wie, że próba każda zabezpieczenia niemal 100% wiązała by się niemal z paranoidalnym podejściem do przechowywania wszystkiego. Sole, hashe w różnej formie, na różnych serwerach, w protokołach SSL i po różnych bazach porozrzucane by nabrało to cech jako takiego bezpieczeństwa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 07:09 |