![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 2 Dołączył: 24.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki mały dylemat ponieważ do tej pory nie pisałem obiektowo i nie widzę jakoś zastosowań obiektowego.
Może mi ktoś opisać jakie klasy warto stworzyć budując cmsa bo mi jakoś wszystko pasuje strukturalnie... Myślałem żeby zrobić księgę gości obiektowo aby zapoznać się z obiektowym ale jakoś nie widzę zastosowania w księdze dla oop co w takiej księdze można by zrobić obiektowego? Czy opłaca się pisać klasę filtracji danych? Bo w wielu przypadkach wymagamy zupełnie innej filtracji... |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyobraź sobie, iż masz zamiar taką księgę gości, zastosować w 50 stronach na tym samym serwerze, jeśli masz możliwość takiej konfiguracji że pewne elementy będą wspólne, to aktualizując coś dodając jakąś nową funkcjonalność robisz to po prostu w jednym miejscu. Księga gości może wykorzystywać klasy np. do połączeń z bazą danych, ale i inne twoje projekty mogą je wykorzystywać, poco się powtarzać, masz już taką klasę w jednym miejscu i tylko z niej korzystasz, nie powielasz kodu. Poza tym tak było w przeszłości i na pewno będzie iż jakieś funkcje zostają zamieniane lub pojawiają się nowe, zmieniasz wtedy w jednym miejscu i wszędzie działa. Takie przykłady można mnożyć.
Ja w przeszłości robiłem wszystko strukturalnie bo PHP po prostu tylko to oferowało, ale z czasem oferuje coraz więcej i dlaczego tego nie wykorzystywać. Zobacz na http://www.phpclasses.org/ polecam bo tam można znaleźć szereg zastosowań OOP. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 08:36 |