![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , posiadam zbudowany CMS z książki "Jak stworzyć własny CMS"
polskimi znakami w bazie. Czy ktoś z Was działał na tym cmsie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował blazejwiecha 1.09.2008, 10:49:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisze prace inżynierska na podstawie tegoż CMSa. Robiłem go od podstaw zgodnie z książką. Mialem wiele pytań tego typu jak wyżej i udało mi się wszystkie chyba już rozwiązać.
1. Kodowanie: w pliku jezyki->polski_iso zarówno w jezyk.php jak i admin.php $JezykStrony['kodowanie'] = ustawić na "UTF-8" We wszystkich plikach z językami (modułowe, blokowe itd.) pozamieniać dziwne znaki na polskie znaki-> konwertować na "UTF-8 bez BOM" w notatniku++ opcja ta znajduje się w "Format" pasku górnym. Zapisać. Powinno zadziałać jeśli baza danych była dobrze zapisana;) 2. Zapisywanie w Panelu Administracyjnym Błąd leży po stronie "register_globals off" włączysz zacznie działać. Czego nie polecam bo serwery mają i słusznie domyślnie ją wyłączoną. Polecam zmienić w plikach "administrator" (w każdym) $zrob na i tu zależnie jak zmienna jest przesyłana głównie $_POST ale nie które $_GET tak wiec tam gdzie w "if{" jest $POST zmieniamy $_POST['zrob'] == . a tam gdzie jest $GET na $_GET['zrob'] == . Przypominam ze w modułach sa pliki administracyjne tam tez nalezy to zmienic. Mam nadzieje ze troche to wyjasnilo jak by cos to smialo odp. na pytania bo wiem jaki ten CMS jest irytujący pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 19:37 |