Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Jakie zabezpieczenie uploadu?
iVorIus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
przeczytałem trochę o zabezpieczeniu uploadu przed skryptami/atakami, ale nie jestem pewien, które wybrać. Pytam więc Was, jakie skuteczne zabezpieczenia stosujecie?

Wywnioskowałem, że najpopularniejsze sposoby to użycie getimagesize, ale jestem ciekawe Waszych opinii.

Pozdrawiam.

Proszę o pomoc.

Ten post edytował iVorIus 13.07.2010, 13:45:50
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
darko

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam podobny problem, fileinfo nie jest obsługiwane na serwerze, na którym muszę pracować. Nic nie dało też sprawdzanie typu mime pliku za pomocą poleceń systemowych, np. exec('file -bi nazwa'); itd. dlatego, że np. nowsze formaty plików office, jako że posiadają skompresowane dane (?) są rozpoznawane jako typ zip. Dodatkowo też występują różnice w niektórych nazwach typów mime na różnych serwerach, w zależności od wersji i rodzaju zainstalowanego systemu operacyjnego (sytuacja sprawdzona). Czy zostaje tylko jakiś flashowy uploader np. uploadify? Z drugiej strony - odpowiedni mechanizm weryfikacji przesyłanych plików pod różnym kątem też trzeba jakoś obsłużyć w php. Czy jedynym skutecznym rozwiązaniem jest faktycznie tylko fileinfo?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:07