![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 18 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Pwo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przeczytałem trochę o zabezpieczeniu uploadu przed skryptami/atakami, ale nie jestem pewien, które wybrać. Pytam więc Was, jakie skuteczne zabezpieczenia stosujecie? Wywnioskowałem, że najpopularniejsze sposoby to użycie getimagesize, ale jestem ciekawe Waszych opinii. Pozdrawiam. Proszę o pomoc. Ten post edytował iVorIus 13.07.2010, 13:45:50 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam podobny problem, fileinfo nie jest obsługiwane na serwerze, na którym muszę pracować. Nic nie dało też sprawdzanie typu mime pliku za pomocą poleceń systemowych, np. exec('file -bi nazwa'); itd. dlatego, że np. nowsze formaty plików office, jako że posiadają skompresowane dane (?) są rozpoznawane jako typ zip. Dodatkowo też występują różnice w niektórych nazwach typów mime na różnych serwerach, w zależności od wersji i rodzaju zainstalowanego systemu operacyjnego (sytuacja sprawdzona). Czy zostaje tylko jakiś flashowy uploader np. uploadify? Z drugiej strony - odpowiedni mechanizm weryfikacji przesyłanych plików pod różnym kątem też trzeba jakoś obsłużyć w php. Czy jedynym skutecznym rozwiązaniem jest faktycznie tylko fileinfo?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:07 |