![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Szukam odpowiedzi na pytanie jak skutecznie zabezpieczyć własne dane na stronie, przed kradzieżą przez niepowołane osoby. Załóżmy że prowadzę sklep internetowy w którym jest wiele produktów z cenami. Sklep musi być dostępny dla każdego odwiedzającego. Jednak nie chciałbym aby konkurencja mogła napisać sobie skrypt który będzie "chodził" po moim sklepie i sprawdzał jakie mam ceny - żeby sobie ustawić niższą. Macie jakieś sprawdzone na to metody ? Większość skryptów tego typu opiera się o sztywną strukturę strony i wyrażenia regularne - więc być może wystarczy wprowadzić jakąś losowość w strukturze strony. Jakieś inne ciekawe pomysły ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zacznij od prostych, niepozornie wyglądających rzeczy, które dopiero w źródle strony zauważysz. Ja tak ostatnio zrobiłem prosty antybot. Jako że nie robiłem klikalnego maila, to cały adres mail w PHP napisałem "od tyłu" a na stronie zrobiłem proste jego odwrócenie przy użyciu CSS. Wygląda więc dla usera normalnie, ale próba Ctrl+C, Ctrl+V i tego typu widzi ten pisany od tyłu. Zamiast więc adres@domena.pl masz lp.anemod@serda. Sztuczka prosta, ale bot skopiuje adres bo widzi małpę. Adres jest niepoprawny i w bazie bota będzie puszczał dane w kosmos. A ktoś sobie zrobi adres ti.amo@domena.pl i co? lp.anemod@oma.it co spełnia warunki poprawności adresu mail i nawet człowiek sprawdzający maile pod kątem prawidłowych, nie wykryje przekrętu dopóki nie zajrzy w źródło strony. Z ceną można zrobić podobnie. User i tak nie zauważy odwrócenia a bot spisujący stronę nie zinterpretuje pewnie css prawidłowo tylko skopiuje wartość.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij od prostych, niepozornie wyglądających rzeczy, które dopiero w źródle strony zauważysz. Ja tak ostatnio zrobiłem prosty antybot. Jako że nie robiłem klikalnego maila, to cały adres mail w PHP napisałem "od tyłu" a na stronie zrobiłem proste jego odwrócenie przy użyciu CSS. Wygląda więc dla usera normalnie, ale próba Ctrl+C, Ctrl+V i tego typu widzi ten pisany od tyłu. Zamiast więc adres@domena.pl masz lp.anemod@serda. Sztuczka prosta, ale bot skopiuje adres bo widzi małpę. Adres jest niepoprawny i w bazie bota będzie puszczał dane w kosmos. A ktoś sobie zrobi adres ti.amo@domena.pl i co? lp.anemod@oma.it co spełnia warunki poprawności adresu mail i nawet człowiek sprawdzający maile pod kątem prawidłowych, nie wykryje przekrętu dopóki nie zajrzy w źródło strony. Z ceną można zrobić podobnie. User i tak nie zauważy odwrócenia a bot spisujący stronę nie zinterpretuje pewnie css prawidłowo tylko skopiuje wartość. Thek to jest genialne w swojej prostocie, ale skuteczne do momentu opublikowania tego postu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Piszący różnego rodzaju boty i inny shit mogą sprawdzać poprawność adresu e-mail odwracając ciąg zawierający znak @ i Twoja koncepcja upada. // edit oO już ktoś zwrócił wcześniej na to uwagę, nie zauważyłem. Teraz przyszło mi jeszcze do głowy, ale w bardzo słaby pomysł: można zastosować wstawki flashowe z jakąś prawie niezauważalną animacją. Co o tym sądzicie? Wiem, że nie każdy ma zainstalowanego flasha, a także wydajnościowo byłoby kiepsko, ale może jest to jakieś skuteczne rozwiązanie? Ten post edytował darko 14.07.2010, 02:13:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 12:55 |