![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 2 Dołączył: 24.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki mały dylemat ponieważ do tej pory nie pisałem obiektowo i nie widzę jakoś zastosowań obiektowego.
Może mi ktoś opisać jakie klasy warto stworzyć budując cmsa bo mi jakoś wszystko pasuje strukturalnie... Myślałem żeby zrobić księgę gości obiektowo aby zapoznać się z obiektowym ale jakoś nie widzę zastosowania w księdze dla oop co w takiej księdze można by zrobić obiektowego? Czy opłaca się pisać klasę filtracji danych? Bo w wielu przypadkach wymagamy zupełnie innej filtracji... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Programowanie obiektowe to pewien sposób myślenia o programie który piszesz. Możesz napisać wszystko "ciurkiem" i też będzie dobrze. Problem pojawia się w sytuacji, gdy musisz modyfikować kod - po prostu obiektowy jest bardziej elastyczny (ale można też skopać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ). To tylko niewielki aspekt, ale zawsze. Uważam, że powinieneś zobaczyć jak wykorzystywany jest ten paradygmat we frameworkach i przeczytać jakąś książkę (kursy w internecie są zbyt ubogie). To jest sporo wiedzy i ucząc się na wyrywki masz nikłe szanse na załapanie o co chodzi tak naprawdę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Księga gości to trochę za mały program, lepiej napisz nieśmiertelnego bloga, bo tam już można zobaczyć jak obiekty ze sobą współpracują. Zresztą - bez gruntownej wiedzy o OOP nie masz wielkich szans pracę w małej nawet firmie. Zobacz tu: http://www.symfony-project.org/gentle-intr...1_4/en/10-Forms Przyjrzyj się listingom tam umieszczonym, a zwłaszcza jaki poziom abstrakcji prezentują. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 30.09.2025 - 03:37 |