Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] $_SERVER["REMOTE_ADDR"] to za mało :(
turlajacy_dropsa

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Robię w PHP stronę i chciałbym sprawdzić IP odwiedzającego
(wiem, było 1000 razy ale poczytaj uważnie)

1. echo($_SERVER["REMOTE_ADDR"]);

i inne wynalazki zwracają zawsze ten sam wewnętrzny adres IP (192.168.0.1) niezależnie skąd wchodzę, czy lokalnie w sieci, w której działa ten serwer czy z jakiegokolwiek kompa (strona umieszczona jest nie na moim sprzęcie, dostępu do rutera nie mam ale podejrzewam że to on jest temu winien).

Wymyśliłem, że na pewno jest jakiś serwis, widget albo coś na zewnętrznym serwisie, który odpytany mógłby zwrócić prawdziwe IP (podobnie jak tu: http://www.adres-ip.pl/dlawebmastera.html). Tylko ja potrzebuję wykorzystać w PHP zwróconą wartość jako tekst a nie jakiś tam obrazek z IP. Poza tym widget wykonuje się po stronie klienta czyli już po ptakach. Ma ktoś jakiś pomysł?

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Ten post edytował turlajacy_dropsa 11.07.2010, 15:50:32
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kipero

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Z moją kreatywnością jest raczej wszystko w porządku, do tej pory nie narzekam.
Podstawową rzeczą przy dodawaniu danych do bazy jest ich filtracja, niezależnie od tego co dodajemy. Poza tym pliki .txt też nie uruchomią żadnego kodu(chyba, że ktoś tak skonfiguruje swój serwer, ale nie spotkałem się jeszcze nigdy z takim przypadkiem), więc wg mnie zagrożenie jest tutaj znikome. Uprzedzając następne zarzuty, iż logi mogą być zapisywane w plikach .php, to potencjalny agresor musiałby dobrze znać strukturę plików na serwerze. Poza tym dobrym nawykiem jest trzymanie logów poza katalogiem public_html na serwerze.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 12:43