Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Plik konfiguracyjny strony www
Gribo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Mam pewien problem. Musze do konfiguracji strony użyć pliku conf.php, którego struktura wygląda następująco:

1. $config["page_name"];
  2. $config["page_size"];
  3. itd.

krótko mówiąc dane muszą znajdywać się w tablicy.
Pytanie mam następujące jak taki plik zapisywać, używając panelu administracyjnego. Co do zapisu takiej struktury to znalazłem w sieci miedzy innymi to. Tylko problem skąd brać nazwy poszczególnych komórek w tablicy (page_name,page_size itd.) Ma ktoś jakiś pomysł ? Wiem że mogę to na sztywno wprowadzić ale wolałbym żeby jak się doda jedną opcje więcej do pliku to też działało. A może wykorzystać bazę danych do konfiguracji i w panelu po każdej zmianę tworzyć sobie na podstawie bazy plik conf.php ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pilsener

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Najlepiej użyć sprawdzonych rozwiązań: ini lub xml + gotowe funkcje php do oprogramowania tego. Plik warto wrzucić do bazy lub zaimplementować jakiś mechanizm kopii zapasowej, by zapewnić bezpieczeństwo (na wypadek utraty pliku lub jego zwartości) i elastyczność (gdy padnie połączenie z bazą lub baza zwróci błąd aplikacja powinna działać). Najlepszy moim zdaniem sposób to plik .ini, gdzie trzymamy cfg wg struktury drzewa (i taką też dostajemy tablicę parametrów), który jest tworzony na podstawie bazy tylko wtedy, gdy ta ulegnie zmianie (wtedy wywołujemy metodę aktualizującą plik .ini). Struktura drzewa przydaje się przy dużej aplikacji złożonej z wielu modułów.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.10.2025 - 05:05