![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zaczałem pisać książkę(tak, tak związaną z PHP), mam już kilkadziesiąt stron i wysłałem przykładowy rozdział do Helionu. Powinni mi odpowiedzieć niebawem co i jak. Zastanawiam się jednak czy Helion to najlepsza opcja. W zasadzie to wydawcą może być nawet i mój współlokator prowadzący własną firmę(jedną już książkę wydał) jednak zależy mi na zapleczu marketingowym, dobrej dystrybucji etc.
1. Znacie inne dobre wydawnictwa? Nie podano mi konkretnych danych w kwestii rozliczania się(te są chyba tajne oraz indywidualne dla każdej pozycji). Wiem, że będę otrzymywał tantiemy od każdej sprzedanej pozycji. 2. Jaki procent waszym zdaniem jest ludzki. Ja rozumiem, że nie dostanę dużo ale ile(mniej więcej) waszym zdaniem powinienem zgarnąć złotych od każdego egzemplarza? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja tak na prawdę nie rozumiem dlaczego niektórzy twierdzą, że nie ma sensu pisać takiej książki. Wydaje mi się, że dobrze napisana książka nawet omawiająca podstawowe zagadnienia na pewno przyda się polskim rynku. Kluczowa sprawa to odejść od schematycznych przykładów dostępnych w sieci i pokazać kilka ciekawostek.
Oczywiście rozumiem osoby, które chciałyby dostać książkę z zagadnieniami zaawansowanymi, niemniej nawet jeśli ta książka tych zagadnień nie omówi to i tak ma szanse być ciekawą pozycją - kwestia segmentu docelowego. Dziwi mnie też, że zarzucacie SHiP'owi, że nie ma odpowiedniej wiedzy do napisania takiej książki. Myślę, że z książkami podobnie jak z nauczaniem np. na uczelni jest tak, że osoba nie musi być wielkim ekspertem w danej dziedzinie (oczywiście jeśli uczy podstaw) - ważniejsze jest czy potrafi dobrze przekazać posiadaną wiedzę. Myślę, że SHiP posiada wystarczającą wiedzę aby taką książkę napisać - nie znam, go więc nie wiem czy jest ekspertem w tej dziedzinie, ale na pewno tematyka nie jest mu obca. Czy ma zdolności "dydaktyczne" przekonamy się po przeczytaniu książki. Także SHiP do działa. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 08:40 |