Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Link do profilu usera
Johnas

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam! Mam rejestracje i logowanie w php na sesjach. Jest już napisana edycja profilu do tego dopisałem że pokazuje użytkownikowi jego dane, i liste zarejestrowanych. Zastanawiam się jak napisac funkcje która pozwoliła by innym useron na przeglądanie kogoś profilu. Podejrzewam też że sam nic nie wymyślę z moim poziomem PHP. Ale chce sie nauczyć dla tego proszę o wytłumaczenie jak takie coś zrobić, a nie pisanie za mnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dziękuję za pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
sebekzosw

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

tworzysz plik profile.php i dopisujesz w adresie zmienną user_id czyli profile.php?user_id=1

i w pliku profile.php sprawdzasz czy istnieje zmienna $_GET['user_id'] i czy jest liczbą. Jeżeli tak to pobierasz do tablicy dane wszystkie usera o danym id. potem sprawdzasz czy tablica nie jest pusta - jak nie jest to dajesz info o profilu. Teraz zauwazylem ze chciales tylko opis a ja juz napisalem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

1. if( isset($_GET['user_id']) AND is_numeric($_GET['user_id']) )
  2. {
  3. $user = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE `id`=".mysql_real_escape_string($_GET['user_id'])." LIMIT 1;"));
  4.  
  5. if( !empty($user) )
  6. {
  7. //szczegoly profilu
  8. }
  9. else
  10. {
  11. echo 'Brak takiego użytkownika';
  12. }
  13. }

Ten post edytował sebekzosw 8.07.2010, 04:29:23
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 02:35