![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Sesja się skończyła i postanowiłem nauczyć się, po PHP, języka programowania który umożliwi mi tworzenie aplikacji desktopowych. Jednak ciężki mam wybór.. Zastanawiałem się nad: 1. C++ / C# 2. Python Często klienci chcieliby aplikacji, która umożliwi im np. dodanie produktu do sklepu - żeby nie musieli korzystać z przeglądarki. Co polecacie? Jakiś łatwy język, gdzie znalazłbym ładne i przejrzyste GUI (edytor). Ewentualnie Ruby - ale czy umożliwia on pisanie aplikacji desktopowych? Ostatnio gdy ma się na myśli Ruby to przychodzi do głowy od razu RoR.. Odrzuciłem Javę, ponieważ miałem na studiach i jakoś mi nie podszedł ten język.. może kiedyś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Chodzi mi też o rozwiązanie w miarę przyszłościowe - dlatego tutaj chyba lepiej wybrać Pythona (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dlatego głównie zastanawiam się nad C++ a Pythonem. Liczę na konkretne posty (argumenty za i przeciw), lekki flame war (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pozdrawiam, Marcin. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie zastanawia czemu autor odrzucił Jave? Jeśli ktoś programował wcześniej w php obiektowo a dodatkowo dużo pisał skryptów js to i konstrukcje i podobne zachowanie jezyka (bardzo malo podobne, ale jednak klase bardzo podobnie sie pisze jesli pamietamy kilku zmianach) będzie znał. Sam zabrałem sie na poważnie za Jave i z pomocą NetBeansa (podpowiadanie składni) programowanie w Javie jest banalnie proste. Wszystkie metody i klasy są bardzo intuicyjne, a dzięki masie poradników online dużo można zrobić z podstawową wiedzą. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 3 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie zastanawia czemu autor odrzucił Jave? Jeśli ktoś programował wcześniej w php obiektowo a dodatkowo dużo pisał skryptów js to i konstrukcje i podobne zachowanie jezyka (bardzo malo podobne, ale jednak klase bardzo podobnie sie pisze jesli pamietamy kilku zmianach) będzie znał. Sam zabrałem sie na poważnie za Jave i z pomocą NetBeansa (podpowiadanie składni) programowanie w Javie jest banalnie proste. Wszystkie metody i klasy są bardzo intuicyjne, a dzięki masie poradników online dużo można zrobić z podstawową wiedzą. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Zgadzam się z autorem, sam mam zamiar się nauczyć Javy, poczyniłem w tę stronę już pierwsze kroki, jak dla mnie jest to bardzo intuicyjny język, ale na razie nie wgłębiam się bardziej w naukę, gdyż chcę się bardziej wprawić w PHP. Jeżeli autor by chciał, to ja mogę polecić Javę, a co do języków wyżej wymienionych polecił bym C++, podobno trudniejszy w nauce, ale jest szybszy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 12:28 |