![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Mam dość duży problem w wyborem dobrej dystrybucji Linuksa. Mam procesor Intel i5 i na maszynie wirtualnej w programie VirtualBox zainstalowałem sobie Mandriva Linux 2009 Spring (kiedyś ściągałem). Działa dobrze, z tym że to jest wersja chyba 32 bitowa a procesor 64 bitowy. I mam pytanie: czy to będzie na dłuższą metę dobrze współpracować?
Zastanawiałem się nad wyborem innej dystrybucji. Jest ich dużo więc zdałem się na test na stronie jakilinux.org . Wyszła mi Mandriva w pierwszej kolejności a w drugiej Ubuntu. Myślałem o Ubuntu, dokładniej o Lśniącym Lamparciku z tym że tam chyba nie ma wersji 64 bitowej i nie wiem czy to się pogodzi (powyższe pytanie). Dodatkowo chciałbym zapytać czy jest to dobra dystrybucja dla osoby pragnącej poznać dobrze ten rodzaj systemów. Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Czytaj do końca, a nie wybiórczo cojack...
Cytat(Zyx) W procesorach 32-bitowych adresy miały długość 32 bitów, co pozwalało jednak na wykorzystanie tylko 4 GB pamięci (a w praktyce mniej, ponieważ górny przedział adresacji jest przeznaczony do komunikacji z różnymi urządzeniami peryferyjnymi i były straszne cuda robione w procesorach, by to się dało rozszerzyć). Cytat(SHiP) choć na systemach 32bitowych bez problemu można była obsłużyć większą ilość pamięci. Stosuje się tzw. PAE choć faktycznie, jest to trochę na około. To właśnie PAE pozwala rozszerzyć dla x86 pulę adresów z 4 do 64GB
Powód edycji: [thek]: Mała dygresja... kernel Linuksa w zależności od dystrybucji może miec to domyślnie wyłączone :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 22:43 |