![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Mam dość duży problem w wyborem dobrej dystrybucji Linuksa. Mam procesor Intel i5 i na maszynie wirtualnej w programie VirtualBox zainstalowałem sobie Mandriva Linux 2009 Spring (kiedyś ściągałem). Działa dobrze, z tym że to jest wersja chyba 32 bitowa a procesor 64 bitowy. I mam pytanie: czy to będzie na dłuższą metę dobrze współpracować?
Zastanawiałem się nad wyborem innej dystrybucji. Jest ich dużo więc zdałem się na test na stronie jakilinux.org . Wyszła mi Mandriva w pierwszej kolejności a w drugiej Ubuntu. Myślałem o Ubuntu, dokładniej o Lśniącym Lamparciku z tym że tam chyba nie ma wersji 64 bitowej i nie wiem czy to się pogodzi (powyższe pytanie). Dodatkowo chciałbym zapytać czy jest to dobra dystrybucja dla osoby pragnącej poznać dobrze ten rodzaj systemów. Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
SHiP: jako widzę rozumiejący różnicę 64 i 32 odróżniasz to od sprzętowej i programowej implementacji. Dla nie rozumiejących o co chodzi zaprezentuję przykład na kartach graficznych, które dają fajną analogię. Mianowicie ten sam model tej samej karty graficznej, ale z różnymi oznaczeniami różnią się zazwyczaj niewiele. Wiele osób daje się nabrać na te różnice, mocno przepłacając uważając iż większe wartości są lepsze. Zwłaszcza w przypadku modeli laptopowych. Przykład podam tutaj http://www.nvidia.pl/page/geforce_8400m.html czy http://www.nvidia.pl/page/geforce_8400m.html
Największą różnicę w obu przypadkach robi "Interfejs pamięci". To jest właśnie owa "bitowość", ale najprościej można to określić jako przepustowość magistrali, czyli ile bitów danych może być przekazana w jednym cyklu zegara procesora. Teraz widzicie czemu 32 będzie niemal zawsze gorsze niż 64? A czemu niemal? To już byłby dłuższy wykład o architekturze i rozkazach procesorów 64-bitowych i ich kompatybilności z niższymi. Nie ma więc nigdy przełożenia zasada: "2 razy większa magistrala = 2 razy większa wydajność". To tylko idealny przypadek, maksymalne uproszczenie i zazwyczaj wychodzi 1,5 raza. Stąd też kupując kiedyś karty graficzne, obcykani patrzyli przede wszystkim na interfejs pamięci, a nie ile RAM ma karta bo to był chwyt tylko. Karty mające ciut mniej RAMU ale z lepszym interfejsem (64) były znacznie szybsze niż mające więcej RAM ale gorszym interfejsie (32). Teraz podobne cyrki będą i są z shader'ami. Słabsze karty będą miały wiele mocno wyspecjalizowanych, lepsze będą miały więcej ogólnych do czegoś innego niż tylko rendering prostszy ( obliczenia fizyki przerzucane na karty grafiki ). Stąd własnie dobrze prawisz o matematycznych operacjach ostro kopa dostających. 64-bity to duża szerokość pasma do przesyłu danych dla procka. Nie jest on już tak długo w stanie "jałowym" gdy czeka na dane. I stąd też procesory kilkurdzeniowe mogą mieć niższe taktowanie pojedynczego rdzenia, a i tak są szybsze. Nie wnikajmy jednak mocno w ten temat, bo to na kompletnie nowy wątek o architekturze komputerowej by mogło wyskoczyć (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wracając jednak do tematu: Miałem kontakt z różnymi dystrybucjami i szczerze mówiąc trzeba uważać. Taki Ubuntu Koliberek ma problem czasem z dyskami SATA. Po prostu ich nie wykrywa przy instalacji. Nie widzi dysku a więc i instalacja jest niemożliwa. Ja tak miałem i musiałem z niego na lapku zrezygnować. Wrzuciłem OpenSuse i bez problemu, ale widzę wolniejsze działanie faktycznie. Jednak Koliber na zwykłym działał szybciej (testowałem oba na stacjonarnym także). I nie ukrywajmy, że na Linuxie da się wszystko wyklikać już. Można już dużo, ale wiele rzeczy da się zrobić szybciej z konsoli lub jedynie tam da się to zrobić w sposób, który nie spowoduje dziwnego działania programu po konfiguracji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Osobiście skłaniałbym się ku linii opartej o Debiana. Na jego temat wiele się znajdzie w necie i rodzina bazująca na nim (między innymi Ubuntu) jest z reguły skacząca mocno w przód, silnie rozwijana. Dużo repozytoriów, także doświadczalnych sprawia, że można testować do woli. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 13:53 |