![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Mam dość duży problem w wyborem dobrej dystrybucji Linuksa. Mam procesor Intel i5 i na maszynie wirtualnej w programie VirtualBox zainstalowałem sobie Mandriva Linux 2009 Spring (kiedyś ściągałem). Działa dobrze, z tym że to jest wersja chyba 32 bitowa a procesor 64 bitowy. I mam pytanie: czy to będzie na dłuższą metę dobrze współpracować?
Zastanawiałem się nad wyborem innej dystrybucji. Jest ich dużo więc zdałem się na test na stronie jakilinux.org . Wyszła mi Mandriva w pierwszej kolejności a w drugiej Ubuntu. Myślałem o Ubuntu, dokładniej o Lśniącym Lamparciku z tym że tam chyba nie ma wersji 64 bitowej i nie wiem czy to się pogodzi (powyższe pytanie). Dodatkowo chciałbym zapytać czy jest to dobra dystrybucja dla osoby pragnącej poznać dobrze ten rodzaj systemów. Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Imho wirtualna maszyna to nie to samo (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
@Zyx: nie chodzi tylko o zakres pamięci. 64bitów sprawia, że przy dobrze napisanych programach rzeczywiście powinniśmy odczuwać wzrost prędkości. Szczególnie w przypadku silnie matematycznych operacji, szyfrowania etc. Systemy 64bitowe powstały w troszkę innym celu już kilkadziesiąt lat temu. Teraz wchodzą do domów właśnie przez ram choć na systemach 32bitowych bez problemu można była obsłużyć większą ilość pamięci. Stosuje się tzw. PAE choć faktycznie, jest to trochę na około. Ten post edytował SHiP 5.07.2010, 22:53:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 05:26 |