![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Macie jakieś sprawdzone sposoby na komary oprócz puszki w spreyu (OFF itd.) ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kup se Pan nietoperza (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
1. A tak na poważnie. Można kupić budkę dla nietoperza (lub samemu zbudować - http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzynka_l%C4...dla_nietoperzy) i powiesić ją obok domu. Podobno działa bardzo dobrze ale nie wiem po jakim czasie nietoperz się tam zadomawia lecz biorąc pod uwagę to, że brakuje im coraz bardziej miejsc na gniazda sądzę, że całkiem szybko. 2. Posadz orzecha włoskiego. Trochę to trwa ale działa idealnie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . To taka rada bardziej na przyszłość dla tych co chcą sobie ogródek urządzić (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) . 3. Można kupić lampy z obwodami pod napięciem do okoła. Komary się dają wciągać w tą pułapkę. Osobiście polecam opcję nr 1 tym bardziej, że nietoperze są pod ścisłą ochroną w Polsce. Więc dodatkowo zrobisz coś dobrego;) EDIT: co do siatek na okna - nie zawsze działają i po jakimś czasie u mnie zaczęły się odklejać i musiałem kupować nowe. Co więcej, po odklejaniu rzepów pozostawał klej na oknach i trzeba było się męczyć z myciem... Ten post edytował SHiP 3.07.2010, 21:27:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
EDIT: co do siatek na okna - nie zawsze działają i po jakimś czasie u mnie zaczęły się odklejać i musiałem kupować nowe. Co więcej, po odklejaniu rzepów pozostawał klej na oknach i trzeba było się męczyć z myciem... To warto kupić siatki, które są w ramce. Zakłada się na okna. Są trochę kosztowne, ale się opłaca. Poprzednio przez 7 lat w oknach były takie właśnie moskitiery. Żadnych muszek, komarów i innych robaków. Rok temu zakupiłem dwie siatki za po 130zł jedna. Od kilku tygodni przez 20h na dobę mam otwarte całe okno w pokoju i żadnych robaków nie widziałem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 02:54 |