wyszukiwarka, wydajna, z prawdziwego zdarzenia ;) |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
wyszukiwarka, wydajna, z prawdziwego zdarzenia ;) |
4.12.2005, 00:48:17
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) |
Witam,
wiem, że takie tematy już były, ale nie znalazłem w nich żadnych konkretów. Jak podeszlibyście do problemu zbudowania mechanizmu wyszukiwarki dla systemu, który nierzadko może obsługiwać spore ilości danych (w wielu tabelach)? Interesuje mnie wszystko na ten temat - linki, artykuły, tutoriale. Spotkałem się już w kilku aplikacjach z rozwiązaniem, które wyglądało mniej więcej tak: treść tabeli, np. articles jest dzielona na słowa, np tekst: Cytat To jest przykładowa treść artykułu Zostanie podzielony na tablicę:
Słowo "to" jest traktowane jako tzw. common word i pomijane. Te słowa są wrzucane do osobnej tabeli, która ma mniej wiecej taką strukturę: Kod word_id word_text Do tego jest jeszcze jedna tabela, która łączy artykuł ze słowami: Kod article_id word_id Rozwiązanie ciekawe, ale zastanawia mnie, jak to jest z jego wydajnością. O ile liczba słów jest ograniczona, to druga tabela może się nieźle rozrosnąć. Pisał już ktoś coś takiego? Jakie są wasze sposoby na problem wyszukiwarki w CMSach? |
|
|
29.06.2010, 13:57:41
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 4 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) |
Indekser zapisuje w bazie/pamięci/gdzie chcesz pojedyncze słowa, ich ilość i miejsce występowania na stronie.
Co do popularności wyszukiwania, strona którą podałeś robi to na podstawie 1/2 słów. Można stworzyć tabelę w bazie i przy wyszukiwaniu sprawdzać czy takie słowo już w tej tabeli jest. Jeżeli nie ma: dodajesz je i ustawiasz wartość na 1, jeżeli już jest: zwiększasz ostatnią wartość o 1 i potem listujesz od największej do najmniejszej -------------------- /dev/ulow
|
|
|
30.06.2010, 23:13:52
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) |
Co do popularności wyszukiwania, strona którą podałeś robi to na podstawie 1/2 słów. Można stworzyć tabelę w bazie i przy wyszukiwaniu sprawdzać czy takie słowo już w tej tabeli jest. Jeżeli nie ma: dodajesz je i ustawiasz wartość na 1, jeżeli już jest: zwiększasz ostatnią wartość o 1 i potem listujesz od największej do najmniejszej nie brzmi zbyt wydajnie i bezpiecznie dla bazy ale wydaje się jedynym sposobem. Co rozumiesz przez 1/2 słów? |
|
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.10.2024 - 23:53 |