![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się przywitać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A zatem witam szanowne grono! I przejdę od razu do rzeczy. Rozchodzi się o to w jaki sposób mogę policzyć długość zadanego tekstu (nie chodzi tu oczywiście o liczbę znaków a o długość wyrażoną w milimetrach na przykład ) używając PHP. Zależne to będzie na pewno od czcionki, jej rozmiaru stylu i tego jaki mamy tekst, z tym że nie wiem w jaki sposób ... (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) Może ktoś miał podobny problem, to byłbym wdzięczny, gdyby się podzielił rozwiązaniem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o generowanie dokumentów z FPDF. Text wysyłany z formularza musi znaleźć się w określonym miejscu dokumentu pdf.
MultiCell w prawdzie świetnie się tu spisuje - łamie wiersze tam gdzie ma łamać, jednak nie da rady narzucić mu tego ile wierszy maksymalnie może stworzyć (bynajmniej ja nie wiem jak...) Wymyśliłem więc sobie że zrobię to określając maksymalną długość tekstu jako np 3 x szerokość pola tekstowego i wtedy powstaną maksymalnie 3 wiersze. Jeśli ktoś będzie chciał wpisać dłuższy tekst, to tekst taki nie zostanie przyjęty. Co do funkcji zwracającej długość tekstu to właśnie znalazłem w samej bibliotece fpdf : GetStringWidth (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie zaglądałem tam do manuala bo myślałem że znam wszystkie metody w nim zawarte, jednak się okazało że coś mi umknęło (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 22:53 |