![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 6 Dołączył: 4.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak wam się podobał tegoroczny egzamin na Ti? Oczywiście pytanie do tych, którzy pisali dziś ten egzamin. Jak dla mnie trochę przesadzili z pytaniami z elektroniki, z schematów modemu, karty dźwiękowej, karty sieciowej. Początek był do bani, ale sam zrobiłem kilka głupich błędów nie wiem czemu :/. Ale raczej chyba zdałem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) więc nie było źle. Fakt, że było dużo rzeczy nowych, które się nigdy wcześniej nie pojawiały i bądźmy szczerzy, wątpię, że któraś szkoła na UTK robiła tak dokładnie takie schematy. Chyba, że to moja szkoła taka słaba (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . W każdym razie dzielcie się wrażeniami. Pozdro ;D
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jak to wygląda? Ano tak samo niemal, ale całość jest wolniejsza, a mniejsza liczba głowic skutkuje większą ilością miejsca na talerze, przez co może ich być więcej albo sam dysk jest cieńszy. Na dodatek może być mniej elektroniki, bowiem odpada sprzętowe sprawdzanie możliwości konfliktu gdy jedna głowica czyta, a druga zapisuje lub obie zapisują w tym samym miejscu dysku. W przypadku 2 głowic musi być system blokujący taką możliwość lub nakładający ograniczenia.
Niestety piszący pytania nie pomyślał, że dyski mogą być wykonane w różnych technologiach i uczniowie na własną rękę musieliby znać na pamięć wszystkie serie dysków od powstania pierwszych, które bardziej przypominały silniki samochodowe (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Czyli cały zakres od lat mniej więcej 70. do współczesnych. Jeśli zaś trafiło by na idiotę (ja miałem takiego na Architekturze komputerów podczas studiów) to by zdający musieli znać nie tylko takie drobiazgi jak, za co odpowiada konkretny pin w złączu D-SUB, ale także kolejność i zawartość ramek podczas nawiązywania komunikacji na porcie równoległym, czy różnice między wszystkimi rodzajami pamięci RAM począwszy od bodajże EDO na DDR-ach skończywszy, włącznie ze schematami, systemem orekcji błedów i masą innych pierdółek. Powiem tylko tyle, że co słabsi nerwowo gdy wywoływał ich do pytania, mdleli a do kolokwium niemal każdy na roku podchodził po kilka razy (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Egzamin w porównaniu do niego to był pikuś. Kto je zdał zazwyczaj w perwszym najbliższym terminie egzamin zaliczał. Po prostu był już tak obryty, że nie miał prawa nie zdać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 14:57 |