![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Prosiłbym doświadczonych programistów o radę, z jakiego skorzystać frameworka. Mam w zamysle stworzenie pewnego portalu "spolecznosciowego", oferujacego pewne usługi dla userów. Ważna dla mnie byłaby wydajnośc, gdyż chciałbym rozwinąć ten pomysł, docelowo postawic go na dedyku itp... Odpadaja wszelkie gotowe rozwiazania typu CMS- joomla, drupal. Pisanie totalnie od podstaw wydaje sie takze bez sensu. Rozsadny byłby jakiś framework, ktory zapewnil by mi szkielet. Tylko jaki? Proszę o radę. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli wydajność jest naprawdę kluczowym elementem i bardziej opłaca się mniej wygodnie pisać na rzecz serwera "o klasę niżej" - nie bierz symfony (wersji 1.4) jak i nie korzystaj z Doctrine (w wersji 1.2). Nowe niestabilne/nieukończone wersje obu tych narzędzi będą naprawdę warte rozpatrzenia, ale za kilka miesięcy jak zostaną ukończone.
Z ZF nie mam doświadczenia, ale jestem przekonany, że będzie dokładnie jak wyżej. Ogromne możliwości, duże zaplecze, ale kosztem nieco mocniejszej maszyny. Kohana - właśnie piszę w niej projekt (ze względu na wydajność). Jest szybka - to fakt. Jednak nie udostępnia zbyt wiele i IMO nie jest to przykład dobrego kodu. Cytat Zacznijmy od tego, że jeśli to ma być duża rzecz, to nie pisz w php. Jeśli ważna dla ciebie jest wydajność, to nie pisz w php Proponowałbym nie wypowiadać się na tematy, w których nie ma się nic sensownego do powiedzenia, albo nie wie się co się mówi.PS. Symfony, nie Symphony (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 15:14 |