Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Innowacyjna księga wpisów, zbyt wiele połączeń?
juzekmj

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć,
chciałbym umieścić na stronie kwadrat zbudowany z liter, powiedźmy 20x20 punktów. Każdą litere powinno dać sie zmienić na inną w dowolnym momencie, byłoby to coś w stylu księgi wpisów. Już niemal wszystko zaprojektowałem, pozostał jednak problem od strony technicznej.
Jedyny sposób jaki mi przychodzi do głowy to bazy MySqla, zrobienie tabeli 20x20 komórek, w każdej komórce jedna litera. Jednak wykonanie 400 połączeń, osobnego dla każdej komórki, przy każdorazowym odświeżeniu strony raczej nie wchodzi w gre. Ponadto wszystkim literą musiałbym przypisać kawałek kodu mówiący jej skąd ma pobierać dane, a zbyt długi kod też nie jest fajną sprawą.
Znacie jakąś lepszą metode? Może dałoby sie pobrać tabele jako całość, a dopiero potem ją rozdzielić i rekordy przypisać do odpowiednich pól?

Pozdrawiam, Juzekmj.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
juzekmj

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

erix - jasne że można, tylko jak potem podzielić rekord na poszczególne litery? Ostatecznie każda literka ma być osobnym linkiem, po kliknięciu pojawi się wirtualna klawiatura (pływający div) za pomocą której będzie można zmienić ją na inną.

Abaddor - fajny pomysł, ale tak jak napisałem erix'owi, pokaż mi kod, najlepiej w php, który podzieli rekord na 1,2,3,4 itd znak i będzie po problemie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Dzięki
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 17:27