Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Uruchamianie programu w C poprzez PHP
sADAM83

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Sytuacja wygląda tak mam portal internetowy, który umożliwia upload plików, które następnie mają zostać przetworzone przez istniejący program w C znajdujący się gdzieś na serwerze. Program ten musi mieć podany plik i na jego podstawie generuje plik wynikowy, który jest wysyłany do użytkownika.
W jaki sposób wywoływać ten program z poziomu php, jak rozwiązań problem kolejkowania zadań (wybór odpowiedniej kolejności plików do przetworzenia). Nie oczekuje oczywiście gotowego rozwiązania, tylko jakieś wskazówki lub miejsce gdzie mogę znaleźć informacje na interesujący mnie temat.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
yevaud

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

napisalbym oddzielny skrypt(program?) ktory bylby odpalony caly czas i czekal na nowe zgloszenia do roboty
do przetrzymywania zadan wykorzystalbym baze(zalatwia problem synchronizacji przy dostepie do zasobow)
w momencie gdy skrypt wiedzialby ze sa nowe zadania do przetworzenia, pytalby baze o zadania i wysylal je po kolei do Twojego programu w C(exec)

pozostaje tylko problem powiadomienia naszego skryptu ze jest cos do roboty, zeby nie katowal bazy ciaglymi pytaniami o zadania, jesli nie przeszkadza Ci niewielkie opoznienie to skrypt moglby np. co pare sekund pytac baze czy jest cos nowego dla niego, wtedy w ogole nie ma problemu
jesli wyjatkowo zalezy Ci na czasie, to wtedy Twoja aplikacja moze odezwac sie do skryptu przez jakis socket, wydaje mi sie ze zwykly phpowy stream tez sie nada - dzieki temu nie tracilbys ani sekundy i Twoj skrypt natychmiast wiedzialby ze pojwilo sie cos do roboty i pytal baze o to co jest w "kolejce"

oczywiscie mozna ten problem rozwiazac na wiele roznych sposobow, ale ten wydaje mi sie calkiem ok (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:48