Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> BSOD Blue Screen przy uruchamianiu serwera.
kapuch

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Mam dosc powazny problem, mianowicie przy uruchamianiu serwera localhost (wczesniej Vertrigo), teraz Webserv od czasu do czasu (losowo 50/50) wyskakuje mi blue screen.
Myslalem ze jest to wina serwera Vertrigo, wiec go odinstalowalem i zainstalowalem Webserv, chodzil 1 dzien (3 uruchomienia), a dzisiaj pojawil mi sie znowu niebieski ekran. Nie wiem co jest grane, system mam oryginalny - aktualizowany, prosze o pomoc.

Specyfikacja laptopa:
CPU: Intel Core Duo T2400 @ 1,83GHz - 1,83GHz
RAM: 2,00 GB

A oto ostatni plik dump:
Chcialem wkleic tutaj w QUOTE, ale byl zbyt dlugi tekst, wiec podaje linka:
http://wklej.org/hash/43ca7173071/txt/

Prosze o pomoc, bo zaraz oszaleje, duzo pracuje na localhoscie i teraz przed kazdym uruchomieniem serwera boje sie ze zakonczy sie to restartem kompa.
W dodatku, odkad bawie sie na laptopie, nie mam nawyku czestego zapisywania projektow, wiec juz pare razy tracilem przez ten BSOD efekt kilkugodzinnej pracy :/

PS. Jesli bedzie trzeba, to moge wkleic poprzednie pliki DUMP, ktore powstaly za czasow Vertrigo.
PS 2: Przejrzalem tak na szybko reszte plikow dump i za kazdym razem na koncu jest taki komunikat:
Cytat
Probably caused by : csrss.exe

Czyli tak jakby ten proces byl odpowiedzialny za te restarty, ale co to jest, to nie mam pojecia i jak to 'naprawic'?

Ten post edytował kapuch 18.06.2010, 10:33:39
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

To mi za wiele nie mówi... Poza tym, na tracing procesów systemowych ma wpływ za wiele czynników, choćby sterowniki.

Cytat
Sterowniki raczej mam w najnowszych wersjach, poniewaz mam wlaczona usluge Windows Update i HP cos tam Check, ktory takze aktualizuje mi stery.

To sprawdź, bo producenci często sami wypuszczają aktualizacje; certyfikacja sterowników jest dłuższym procesem, poza tym - jeszcze nie widziałem, aby WU zaktualizował sterowniki do urządzeń. Głównie łatają składniki systemowe, a drivery to raczej opcja na pokaz (jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, kiedy WU dostarczył stery, a grzebię w Windows już z 10 lat). Z doświadczeń - łatki ściągane do Windows XP parę razy unieruchomiły mi kompa, ale to tak nawiasem.

Jeśli chodzi o coś, co nam cokolwiek powie, to tak:
  • tracing z listą procesów i załadowanych modułów (chyba coś takiego miał HijackThis)
  • na próbę odpal system w trybie awaryjnym, ale z OBSŁUGĄ SIECI i wtedy spróbuj wystartować. Wiem, że będzie spartańsko, ale powinno zadziałać, jeśli się nie mylę.

Jeśli wtedy pójdzie, to przynajmniej zawęzimy obszar poszukiwań:
  • konflikt któregoś sterownika
  • antywirus (tak, tak, może to brzmi jako szaleństwo, ale pamiętam czasy, jak Kaspersky unieruchamiał system wywalając BSOD-a właśnie przy starcie, za każdym razem)
  • któraś łatka do Windows gryzie się z powyższymi
  • ew. któryś program wchodzi w konflikt z powyższymi

Nie ma uniwersalnej recepty, pokazałem Ci, gdzie szukać - teraz Twój ruch.
+Quote Post
kapuch

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(erix @ 18.06.2010, 17:01:04 ) *
To mi za wiele nie mówi... Poza tym, na tracing procesów systemowych ma wpływ za wiele czynników, choćby sterowniki.

To sprawdź, bo producenci często sami wypuszczają aktualizacje; certyfikacja sterowników jest dłuższym procesem, poza tym - jeszcze nie widziałem, aby WU zaktualizował sterowniki do urządzeń. Głównie łatają składniki systemowe, a drivery to raczej opcja na pokaz (jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, kiedy WU dostarczył stery, a grzebię w Windows już z 10 lat). Z doświadczeń - łatki ściągane do Windows XP parę razy unieruchomiły mi kompa, ale to tak nawiasem.

Jeśli chodzi o coś, co nam cokolwiek powie, to tak:
  • tracing z listą procesów i załadowanych modułów (chyba coś takiego miał HijackThis)
  • na próbę odpal system w trybie awaryjnym, ale z OBSŁUGĄ SIECI i wtedy spróbuj wystartować. Wiem, że będzie spartańsko, ale powinno zadziałać, jeśli się nie mylę.

Jeśli wtedy pójdzie, to przynajmniej zawęzimy obszar poszukiwań:
  • konflikt któregoś sterownika
  • antywirus (tak, tak, może to brzmi jako szaleństwo, ale pamiętam czasy, jak Kaspersky unieruchamiał system wywalając BSOD-a właśnie przy starcie, za każdym razem)
  • któraś łatka do Windows gryzie się z powyższymi
  • ew. któryś program wchodzi w konflikt z powyższymi

Nie ma uniwersalnej recepty, pokazałem Ci, gdzie szukać - teraz Twój ruch.

Ok dzieki, popatrze na to co mi wskazales i odezwe sie - moze jeszcze dzisiaj, a jak nie to jutro.
Co do sterownikow, to ciezko mi bedzie samemu je pozmieniac, bo w sumie tych sterownikow jest masa i nie wiem ktore zaktualizowac.
Do tego mam HP Health Check (jakos tak) i on chyba (mowie chyba bo na 100% nie wiem), aktualizuje wszystkie stery, a napewno te najbardziej porzebne, czyli karta graf, wifi, etc etc.
Ale ok popatrze, tylko jakbys mogl napisac, ktore sterowniki w pierwszej kolejnosci zaktualizowac (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

EDIT:
Tak sobie pomyslalem, ze moze zamienic ten plik csrss.exe na nowy z plyty?
Tylko jest problem - ja mam partycje startowa z windowsem i plytki nie posiadam, a na ta partycje dostac sie nie moge (zablokowana).
Jesli ktos mialby mozliwosc wrzucenia tegoz pliku na hotfile lub inny hosting, to bede wdzieczny.
Raczej to nie pomoze, ale warto sprobowac.

PS. Uruchomilem webserva kilka razy i jak narazie jest OK, za pierwszym razem (dzisiaj) wyskoczyl BSOD, dziwna sprawa.
Wydaje mi sie ze z Vertrigo czesciej mialem restarty.
Pisze bo nawet taki szczegol, moze okazac sie pomocny.

Ten post edytował kapuch 18.06.2010, 17:07:16
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.10.2025 - 06:35