![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam ochotę na książkę, która nie będzie uczyła konkretnego języka, a ogólnie efektywnego/efektownego programowania.
http://helion.pl/ksiazki/czysty_kod_podrec...rtin,czykod.htm Co o niej sądzicie? Z tego co przeczytałem książka opisuje na przykładzie Javy, ale chyba nie znając języka jestem w stanie z niej czerpać? I inna: http://helion.pl/ksiazki/piekny_kod_tajemn...lson,szppps.htm |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bolverk - jeśli jakość kodu oceniasz jedynie po konwencji formatowania to masz na ten temat płytkie doświadczenie i wiedzę. Jest wiele czynników które składają się na dobrą jakość kodu, m. in.
- konwencje formatowania - konwencje nazewnicze - sposób pisania funkcji, klas - odpowiedni układ kodu - rozbijanie kodu na wiele małych fragmentów - wyeliminowanie jakichkolwiek powtórzeń (pomaga w tym poprzedni punkt) - eliminowanie/minimalizowanie zależności między modułami - pisanie tylko niezbędnych komentarzy, tam gdzie sam czytelny kod już nie wystarcza. Nie pisanie komentarzy dla samej idei komentowania - pisanie testów, bo bez testów refaktoring (czyli w dużej mierze zamienianie kodu na lepsze) jest trudny i ryzykowny Każdy z w/w czynników i wiele innych jest opisany w książce "Czysty Kod", którą polecam. Książka "Piękny kod" również wydaje się ciekawa, aczkolwiek jej nie czytałem więc żadnej rekomendacji wystawić nie mogę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cytat Z tego co przeczytałem książka opisuje na przykładzie Javy, ale chyba nie znając języka jestem w stanie z niej czerpać? Tak, aczkolwiek część treści (ok 1/5) nie będzie adresowana do Ciebie, np. sposób pisania programów wielowątkowych, elementy specyficzne dla javy (np. import pakietów, zastępowanie stałych klasowych wyliczeniami, przykłady z J2EE które mogą nie być dla Ciebie do końca zrozumiałe). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 10:17 |