![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt w którym w tablicy trzymam zbiór przekleństw i brzydkich słów. Za pomocą pętli i if-ów sprawdzam czy w formularzu nie znajdują się jakieś słowa z tablicy. Skrypt działa dobrze jednak łatwo go ominąć.
Przykładowo moje brzydkie słowo to: "przykład". W takiej postaci skrypt zadziała, jednak jak dam "p_r_z_y_k_ł_a_d", "p*r*z*y*k*ł*a*d", "p-r-z-y-k-ł-a-d" lub choćby "p_rzykład", p*rzykład, p-rzykład już nie. Jak przed czymś takim się uchronić. Możliwe, że trzeba wykorzystać wyrażenia regularne, ale nie wiem jak je napisać. (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) Nie chodzi tu o to żeby skrypt wszystko i wszystkich blokował tak jak jest z niektórymi cenzorami, jednak chciałbym żeby był bardziej rozbudowany. Tu podałem przykład ominięcia skryptu, który mi jest znany jeśli ktoś zna inne sposoby proszę o ich pokazanie i o rozwiązania. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował Szunaj85 12.06.2010, 17:14:28 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No niestety 100% filtra nie zrobisz, ba jak ktoś będzie chciał to ominie każdy (np. zmieniając kodowanie znaków czy zamiast przekleństwo napisze PRZE KLEŃSTW0 czy jeszcze inną metodę), jeżeli zrobisz zbyt mocne filtrowanie to też zaczną pojawiać się kwiatki, np. jeżeli zamienisz wszystkie dziwne znaki na nic z pominięciem spacji to wy raz dalej przejdzie, ale jeżeli uwzględnisz spację przy usuwaniu znaków to będziesz cenzurował środki wyrazów np. porachuje zostanie częściowo ocenzurowane. Cenzura takich wyrazów przez automat jest bardzo ciężka, a wręcz niemożliwa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 12:20 |