![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Tworze własny CMS i zatrzymałem się na tworzeniu podstron. Napisałem kod do tworzenie pliku .html i wkładania do niego wpisanego tekstu
Problem polega na tym że jeśli rozbuduje kod to potem się w nim nie połapię. Dlatego pytanie do Was co proponujecie ? Smarty będą do tego odpowiednie ? czy może jakiś inny sposób ? Chciałbym tworzyć podstrony które będą korzystały z pliku źródłowego w którym będę miał pocięty lay i w przygotowane miejsca tylko będę wczytywał tekst. Proszę o pomoc Ten post edytował naian11 7.06.2010, 21:15:09 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisanie szablonu w innym języku niż PHP opłaca się jedynie wtedy, jeśli ten język faktycznie niesie ze sobą coś innowacyjnego, coś czego w PHP nie ma lub jest ciężko wykonalne. Większość systemów szablonów z innym językiem nie spełnia tego warunku, ponieważ ich twórcy wychodzą z założenia, że wystarczy skopiować foreach oraz if, opakować to w klamerki i już jest "rewelacja".
Cytat Ale ogólnie jestem zdania, że odwracanie kota ogonem i pisanie szablonów w czymś innym niż PHP, to prośba na własne życzenie, aby potem się martwić, dlaczego wszystko spowalnia. Argumenty twórców Smarty, że jest bezpieczniej, jeśli webmaster nie zna PHP i tworzy szablony w innym języku pozostawiam bez komentarza. Z drugim się zgadzam, pierwsze - zależy od jakości kompilatora. Inny język wcale nie musi oznaczać spadku wydajności, a wręcz przeciwnie - może pozwalać na optymalizacje, które przy pisaniu w czystym PHP są niemożliwe do wykonania. Niestety mało który twórca systemów szablonów potrafi to wykorzystać. Tak więc wybór powinien sprowadzać się do nowoczesnych systemów szablonów z autorskim językiem, które podałem wyżej, albo do systemów szablonów z PHP takich, jak właśnie Savant. W jego przypadku zdanie mam takie samo, jak koledzy wyżej - jeśli decydujesz się na PHP, będzie to dobry wybór. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 07:55 |