![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję za pomocą pętli WHILE wydobyć z bazy danych jedną daną (LIMIT 1) i używać jej wielokrotnie w różnych miejscach kodu PHP na mojej stronie. Strona jest dość długa...
Potrzebuję również wyciągnąć następną podobną jedną daną z tej samej bazy i również wielokrotnie jej użyć naprzemiennie z daną pierwszą. Nie wiem jak to zrobić --- gdzieś popełniłam jakiś błąd bowiem prawie identyczny przykład na innej bazie działa bezbłędnie (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
Jestem ciemną blondynką i staram sie nie zaliczać do "jasnych" ale tu zgłupiałam całkowicie. Jestem po 2-miesięcznych wykładach PHP/MySQL zaś praktyki mam mało i staram się uczyć na przykładach? Proszę o prostą podpowiedź. Alina Malikowska mail: alinamala na *niezbędnym do życia gazie*
Powód edycji: [erix]: obfuskacja ;)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Podam algorytm zamiast gotowego rozwiązania wpierw byś popatrzyła co może być nie tak w Twoim podejściu:
1. Piszemy zapytanie. 2. Wysyłamy je do bazy. 3. Sprawdzamy czy zapytanie wykonało się poprawnie. 4. Jeśli nie - wyrzucamy błąd. Jeśli ok - liczymy czy mamy choć jeden rekord wyniku ( dobre zapytanie może nie zwrócić żadnego pasującego! ) 5. Jeśli mamy rekord wpisujemy go po prostu do zmiennej. Skoro mamy tylko jeden rekord wyniku maksymalnie to pętle są zbędne (!) Widzę jednak, że coś sama próbowałaś, więc dam Ci mocno skróconą o obsługę błędów wersję dla jednego zapytania. Drugie jest analogiczne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I teraz zerknij sobie co Ci var_dump zwrócił. Tablicę rekordu czy może false i komunikaty błędów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 01:42 |