![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie chodzi mi to to -
Kod wygląd bazy: nazwisko | imie ---------+-------- aaa | aaa ---------+------- aab | aab ---------+------- baa | baa ---------+------- bba | bba i chcę pobrać to pogrupowane w ten sposób że jedna tablica będzie zawierać nazwiska na A, druga na B itd..... da rade to zrobić jednym zapytaniem? wiem że napewno musi być coś w stylu Kod SELECT nazwisko, imie FROM nazwa_bazy WHERE nazwisko LIKE "X%" tylko że w ten sposób to zapytanie trzeba wysłać tyle razy ile jest liter w alfabecie... a to jest zdecydowanie za długie.... pomoże ktoś? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem to tak...:
Kod $query = "SELECT ID3_Artist FROM mp3 ORDER BY ID3_Artist ASC"; if(!$result = mysql_query($query)) { return false; } while($row=mysql_fetch_row($result)) { echo("<li>$row[0]</li>"); } i chyba taki sposób będzie najprostszy i najlepszy.... tylko dalej jest taki problem, że ja chcę żeby wynik wyglądał tak: A: nazwisko na A1 nazwisko na A2 B: nazwisko na B1 nazwisko na B2 a teraz wygląda tak: nazwisko na A1 nazwisko na A2 nazwisko na B1 nazwisko na B2 i co z tym zrobić? Ten post edytował CzesiO.o 5.06.2010, 11:19:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:34 |