Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP] Porównywanie danych i wyświetlanie wartości
Kicu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mój problem wygląda następująco:

Tworzę pewien mały projekcik na studia, który polega na rezerwacji miejsc hotelowych. Sprawa wygląda tak, że w bazie, w tabeli hotel_pokoj, mam wprowadzone różne pokoje. Pola jakie tam mam to: nr_pokoju, liczba_miejsc, liczba_lozek, lazienka, media, balkon.
Osoba która wchodzi na stronę, ma do dyspozycji formularz, w którym po kolei wybiera liczbę miejsc, liczbę łóżek, czy ma być łazienka, media albo balkon.

Chciałbym teraz, aby po wypełnieniu takiego formularza, system sprawdzał i przypisywał dla danej rezerwacji numer pokoju, czyli pobierał wartość z nr_pokoju, pod warunkiem że pozostałe pola są zgodne z tymi, które podał klient w formularzu.

Jest ktoś w stanie pomóc? Mam nadzieję że wszystko wyjaśniłem w miarę jasno (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Kicu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Huh, jednak udało mi się to zrobić. W sumie banalna sprawa się okazała. Zrobiłem to w ten sposób:

1. select nr_pokoju from hotel_test, hotel_pokoj where
  2. hotel_test.lazienka = hotel_pokoj.lazienka and
  3. hotel_test.media = hotel_pokoj.media and
  4. hotel_test.balkon = hotel_pokoj.balkon and
  5. hotel_test.ilosc_lozek = hotel_pokoj.liczba_lozek and
  6. hotel_test.liczba_miejsc = hotel_pokoj.liczba_miejsc

Jednak jestem pewny że na tym nie skończą się moje problemy (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

---------------------------
EDIT:

Czy mógłby mi ktoś pomóc z jeszcze jedną rzeczą? Otóż... udało mi się wyciągać wartość (tj. numer pokoju) dla danej rezerwacji, ale nie wiem jak teraz ten numer wprowadzić do bazy która się nazywa hotel_rezerwacja.

Kod wygląda tak:

1. $wynik = mysql_query("select hotel_pokoj.nr_pokoju from hotel_test, hotel_pokoj where
  2. hotel_test.lazienka = hotel_pokoj.lazienka and
  3. hotel_test.media = hotel_pokoj.media and
  4. hotel_test.balkon = hotel_pokoj.balkon and
  5. hotel_test.ilosc_lozek = hotel_pokoj.liczba_lozek and
  6. hotel_test.liczba_miejsc = hotel_pokoj.liczba_miejsc");
  7.  
  8. $wiersz=mysql_fetch_array($wynik);
  9. echo $wiersz['nr_pokoju']."<br>";
  10.  
  11.  
  12. $sql_2 = " insert into hotel_rezerwacja set nr_pokoju='$wiersz', data_przyjazdu='$data_przyjazdu', data_wyjazdu='$data_wyjazdu', id_goscia='$costam', sniadanie='$sniadanie', kwota='30,00' ";
  13.  
  14.  
  15. $exec = mysql_query($sql_2, $connection);

Niestety w miejscu gdzie powinien być numer pokoju, wstawia mi "Arr".

Próbowałem też bezpośrednio wstawić wynik:

1. $sql_2 = " insert into hotel_rezerwacja set nr_pokoju='$wynik', data_przyjazdu='$data_przyjazdu', data_wyjazdu='$data_wyjazdu', id_goscia='$costam', sniadanie='$sniadanie', kwota='30,00' ";

Jednak w tym wypadku mam wstawia mi "Res" a nie "Arr" ani tym bardziej numer pokoju.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 23:38