![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
Jestem raczej poczatkujacy w cakePHP i jest to moj 1-wszy framework na jakim pracuje. Szukam rozwiazania dla pewnego przypadku: Tworze portal, ktory na stronie glownej ma sporo boxów po prawej i po lewej stonie, na ktorych sa dane pobierane z bazy, z roznych tabel, np. ostatnii news itp. Po wejsciu na jakas podstrone, boxy te nadal sa widoczne. Powstaja 2 zagadnienia: 1. [dla strony glownej] Jak sprawic, aby za pomoca JEDNEGO kontrolera obsluzyc te boxy, tzn. powyciagac dane z roznych modeli danych, roznych tabel? 1b) tak przy okazji to najlepiej by bylo, zeby ten kontroler nie obslugiwal modelu o wlasnej nazwie, bo nie mam tabel w bazie o takiej nazwie jak ten kontroler (jest to mozliwe?). 2. [dla podstron] Czy jest mozliwosc, aby te boxy po bokach byly umieszczane w elementach (view/elements), tak aby nie trzeba bylo przy kazdym ladowaniu podstrony pisać w kontrolerze kodu dla obluzenia danych do tych boxów itd.? Tzn. tak jak klasyczne elementy, ale z ta roznica, ze tutaj beda w nich jakies dane z bazy danych.. Bylbym wdzieczny za wskazowki, bo mecze sie od 2 dni jak to załatwić. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, powinno byc ok.
W core.php nie masz przypadkiem wyłączonego cache-u? Ten post edytował woj_tas 25.05.2010, 07:38:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, powinno byc ok. W core.php nie masz przypadkiem wyłączonego cache-u? Dzieki, a który kod powinien być nieskomentowany w core.php? Na probe odkrylem:
ale to nie to.. Tam dalej jest tego więcej, tylko nie wiem który za to odpowiada. Przyznam, że nigdy wczesniej nie uzywalem cache'owania w php. Bede wdzieczny za sugestie..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 19:11 |