Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [AJAX][JavaScript][PHP][AjexFileManager + ckeditor] Czy komuś to działa?, Integracja filemanagera z edytorem
Aleksiej
post 11.04.2010, 13:19:11
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Poszukuję działającego rozwiązania integracji darmowego filemanagera z edytorem ckeditor.
Na stronie projektu AjexFileManager'a jest teoretyczny opis integracji:
http://demphest.ru/ru/programming/ajex-filemanager/

Mam działającego CMS'a w katalogu public html
Wrzucam tam, tak jak w pakiecie demo:
AjexFileManager
ckeditor

Teraz staram się podpiąć konieczne do działania skrypty do strony z edytorem w module CMS'a:
Kod
function addScriptCKeditor() {
    echo '<script type="text/javascript" src="../ckeditor/ckeditor.js"></script></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../ckeditor/ckeditor.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/ajex.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/jquery.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/jquery-ui.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/jquery.form.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/jquery.cookie.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/jquery.MultiFile.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/ajex.filemanager.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/dynatree/jquery.dynatree.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript">
    echo '<script type="text/javascript">
    var ckeditor = CKEDITOR.replace(\'editor1\');
    AjexFileManager.init({
    path: \'http://127.0.0.1:4001/mojastrona/ckeditor\',
    returnTo: \'ckeditor\',
    editor: ckeditor
    });</script>';    
}
// end /////////////////////////////

Następnie wymyśliłem sobie działające wywołanie edytora i w nim odwołanie do filemanager'a:

Kod
function ckeditor(&$te) {
if($_SESSION['adminLogIn']) {
       $ckoptions="{
        filebrowserBrowseUrl: '../AjexFileManager/index.html',
        skin : 'kama'        
          }";
        $te[2] = $te[2] . '<script type="text/javascript">CKEDITOR.replace( \'editbox\', ' . $ckoptions . ' );</script>';                  
    }
}

Edytor działa co najważniejsze - więc pomysł na wywołanie ckeditora jest ok i zgodny z ideą budowy modułów do tego CMS'a, ale wspomniany filemanager pokazuje swoje okno, a w nim brakuje mi elementów z jego menu, nie pokazuje mi miniatur obrazków, nie rozwija drzewa z katalogiem obrazków, nie pokazuje ich w oknie itd..., ale mogę za to zobaczyć about ;-), i wybrać obrazek do załadowania ze swojego dysku - tyle, że go nie załaduje - a potem nic z nim nie zrobię, bo nic mi się nie wyświetla w podkatalogach z obrazkami.

Ustawienia konfiguracyjne są w pliku ../AjexFileManager/ajax/php/ajax.php

gdzie są definicje ścieżek:
$cfg['url'] = 'mojastrona/grafiki'; // folder gdzie przechowywane sa obrazki
02.$cfg['root'] = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . DIR_SEP . $cfg['url'] . DIR_SEP; // http://www.yousite.com/upload/
03.$cfg['quickdir'] = '';

Czy komuś udało się uruchomić akurat ten filemanager, wraz ze swoim CMS-em?

Testowałem też inny, polski filemanager do ckeditor'a o nazwie PGRFileManager: http://pgrfilemanager.sourceforge.net/
Na localhoście mi działa, ale bez generowania miniatur - brak ImageMagic, i problem z działaniem i konfiguracją samego PHPThumb'a
http://phpthumb.sourceforge.net
a na serwerze nie chce ruszyć - tam podaje mi komunikat dotyczący jego kodu w linii 28:

Kod
Parse error: syntax error, unexpected T_IS_EQUAL, expecting '(' in /home/mojastrona/public_html/moduly/system_ckeditor/plugins/pgrfilemanager/PGRFileManager.php  on line 28

Sam kod generujący problem wygląda tak:

Kod
include_once 'php/init.php';
    $PGRUploaderExtension = "";
    if (PGRFileManagerConfig::$allowedExtensions == "") $PGRUploaderExtension = "*.*";    // feralna linia nr 28 //
    else
    foreach(explode("|", PGRFileManagerConfig::$allowedExtensions) as $key => $extension) {
        if ($key > 0) $PGRUploaderExtension .= ";";
        $PGRUploaderExtension .= "*." . $extension;  
    }      
?>

PHP na serwerze nie toleruje składni zastosowanej przez autora.
Czy ktoś doświadczony w php może mi podpowiedzieć, jak poprawić składnię linii nr 28, by nie było problemu z jego uruchomieniem na serwerze?

Dziękuję i pozdrawiam

Ten post edytował Aleksiej 11.04.2010, 13:25:43
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
BatGraf
post 10.05.2010, 01:22:10
Post #2

-----

Bardzo fajny jest ten PGRFileManager , ale pojawia się problem:

Otóż po wrzuceniu go do pluginów, dodaniu linijki kodu do config.js, przeszedłem do myconfig.php samego PGRFileManager i chciałem ustawić scieżke do katalogu gdzie mają lądować pliki.
I teraz - jeśli ustawię ścieżkę np 'pliki' - ładuje do katalogu pliki, ale musi on być w folderze z samym PGRFileManager w pluginach, a KCEditor już tego nie widzi, bo ścieżkę ma też na /pliki/ i tuba :|

--------------------

Pierwszy Tutorial - :)
Drugi tutorial :)
Trzeci tutorial :)

A wszystkie trzy - jak usmiechnąć się do siebie :)
+Quote Post
grzes124
post 20.05.2010, 17:03:33
Post #3

-----

Cytat(BatGraf @ 10.05.2010, 02:22:10 ) *
Bardzo fajny jest ten PGRFileManager , ale pojawia się problem:

Otóż po wrzuceniu go do pluginów, dodaniu linijki kodu do config.js, przeszedłem do myconfig.php samego PGRFileManager i chciałem ustawić scieżke do katalogu gdzie mają lądować pliki.
I teraz - jeśli ustawię ścieżkę np 'pliki' - ładuje do katalogu pliki, ale musi on być w folderze z samym PGRFileManager w pluginach, a KCEditor już tego nie widzi, bo ścieżkę ma też na /pliki/ i tuba :|

Możesz bardziej precyzyjnie opisać swój problem?

Spróbuj nowej wersji PGRFileManager v2.1.0.
Został m.in. zmieniony trochę sposób określania ścieżek do katalogu, oraz dodany skrypt który ułatwia odszukanie tych ścieżek.

Jeśli to nie rozwiąże Twojego problemu, to postaraj się jaśniej go opisać.

Pozdrawiam, Grzesiek
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 18:50