![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 19 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam w bazie danych zapisane kategorie gdzie tabela ta posiada między innymi takie nagłówki jak idCategories,idParent,name itp. Potrzebuję wyciągnąć wszystkie kategorie wraz z ich potomkami niezależnie od stopnia zagnieżdzenia aby potem móc zrobić sobie menu np. takie http://jquery.bassistance.de/treeview/demo/?1 czyli wszystkie elementy pociągnięte od razu a nie w trakcie kliknięcia na danego potomka. Wiec konstrukcje <ul> z zagłębieniami W tabeli kategorii jest około 1400 kategorii na chwilę obecną około 14 pierwszego poziomu czyli z idparent = 0, 165 drugiego i jakieś 1300 trzeciego poziomu. Elementy pobieram rekurencyjnie ale to nie jest za bardzo problemem a ilość pętli jaka musi być wykonana i jest ich w sumie w chwili obecnej około 240 000, czas wykonywania tej operacji to około 0,4 sekundy i tak nie mam za bardzo pomysłu co tu można jeszcze poprawić
Jakby ktoś miał jakis pomysł jak to zoptymalizować to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha, zawarłeś to jednak w pierwszej części for, no to ok - liczy raz. Nie wczytałem się dokładnie w kod, sorry (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale uważam, że takie upychanie na siłę kodu nie jest zbyt dobrym pomysłem. Wprawdzie masz argument, że tego counta liczysz tylko na chwilę, dla pętli, ale chyba lepiej jak widać od razu poszczególne części for.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 00:42 |