![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zastanawiam się nad generowaniem unikalnego identyfikatora o jak najkrótszym łańcuchu znaków. Szukałem na forum i nie znalazłem odpowiedniego tematu. Moją uwage zwróciło kilka funkcji.
CRC32 ADLER32 uniqid() (funkcja w php) Nie chodzi tu o szyfrowanie haseł, a o budowanie krótkich linków czy krótkich nazw plików. Która funkcje byście polecali? PS Swoja droga ciekawe jakie jest prawdopodobieństwo kolizji. Myślę, że do takich zastosowań jak nazwy plików się nada (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Sekwer 12.05.2010, 19:26:25 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@jaslanin dzięki za wyczerpujący post
Ty się naucz lepiej praktycznego podejścia do sprawy, panie "liczba heksdecymalna". @croc "heksdecymalna" to literówka w poście #5 jest napisane liczba heksadecymalna panie "pytka" Obok sumy kontrolnej funkcje skrótu mają fajne zastosowanie jako identyfikator. Nie ma idealnego rozwiązania, bo każde ma jakieś ograniczenia. Ten post edytował Sekwer 16.05.2010, 10:07:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 13:54 |