Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Wyszukiwanie i wypisywanie informacji z bazy danych
analfabeta11

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Ostatnio zacząłem bawić się trochę w php i doszedłem do problemu, który nie wiem jak rozwiązać.
Powiedzmy, że jest bazie danych jest tabela o nazwie ksiazkatelefoniczna, a w niej kilka pól np. Imię i nazwisko, numer telefonu i opis albo coś takiego. Wiem jak z pomocą PHP dodać wpis do tej tabeli, ale nie wiem co zrobić, żeby w tej tabeli wyszukać wpis np o nazwie Jak Kowalski i wypisać go na stronie. Tu jest moje pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników forum.

Jak to zrobić(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc w rozwiązaniu mojego "problemu" i poszerzeniu dzięki temu mojej wiedzy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
croc

Grupa: Zarejestrowani

-----

Cytat(analfabeta11 @ 14.05.2010, 12:06:25 ) *
Tu jest moje pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników forum.

No tak, żeby odpowiedzieć na twoje pytanie to trzeba być samym Bogiem, albo ewentualnie twórcą języka SQL. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

A tak na serio, to tutaj są ładnie opisane takie podstawy podstaw:
http://webmade.org/kursy-online/mysq_fetch...-kurs-mysql.php

pedro84 -> jak kolega analfabeta11 nie ma żadnej wiedzy podstawowej w MySQL to skąd ma niby wiedzieć, że ma wyszukiwać "sql where" i to jeszcze "clause"? (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) Ty jak nie wiesz kto wynalazł telefon, to wpisujesz w Google "Alexander Graham Bell"? (IMG:style_emoticons/default/czarodziej.gif)
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Cytat(croc @ 14.05.2010, 12:53:56 ) *
pedro84 -> jak kolega analfabeta11 nie ma żadnej wiedzy podstawowej w MySQL to skąd ma niby wiedzieć, że ma wyszukiwać "sql where" i to jeszcze "clause"? (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) Ty jak nie wiesz kto wynalazł telefon, to wpisujesz w Google "Alexander Graham Bell"? (IMG:style_emoticons/default/czarodziej.gif)

Nie, bo to nie On wynalazł telefon...

Ale co wpisuje? Wynalazca telefonu, kto wynalazł telefon.

Google.pl => sql where clause => pokazuje dokładnie czego szukać
Google.pl => php search tutorial => to już komentarza nie wymaga

Nie mówię, że ma wiedzieć co szukać, jak to nazwać. Ale chyba wpisanie do google.pl php search trudne nie jest, prawda? EOT.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 06:19