![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z przypisaniem zmiennej z listy rozwijanej. Chodzi o to że w liscie rozwijanej mam wpisane wartości i chciałbym aby były one przypisane do zmiennej $tabela która była by w zapytaniu SELECT nazwą tabeli z której ma wybierać dane. Narazie mam coś takiego i nie chce mi to działać. Jestem początkującym w tym temacie i dopiero się ucze więc proszę o wyrozumiałość.
Poniżej zamieszczam kod. Kod <html>
<head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8"> <title>Rozliczenie Rozmów Telefonicznych</title> </head> <body> <center><tr><b><font size="5">Rozliczenie Rozmów Telefonicznych </font></b></tr></center><br> <form method="POST" wybierz=""> <tr> <td> <Select type="text" name="tabela" value="$tabela"> <option>tabela</option> <option>Rachunki</option> <option>Aktywne</option> </select> </td> <td> <input type="submit" name="wybierz" value="wybierz"> </td> </tr> </form> <?php if (!$db_lnk = @mysql_connect("******", "****", "********")){ echo('Wystąpił błąd podczas próby połączenia z serwerem MySQL...<BR>'); exit; } if(!@mysql_select_db('Telefony')){ echo('Wystąpił błąd podczas wyboru bazy danych: Telefony<BR>'); @mysql_close(); exit; } $query = "SELECT * FROM '$tabela'"; $sum = "SELECT sum(impulsy) FROM '$tabela' AS Impulsik"; if(isSet($_POST['wybierz'])){ $tabela = $_POST['tabela']; if(!$result = mysql_query($query, $db_lnk)){ echo('Wystąpił błąd: nieprawidłowe zapytanie1...$tabela<BR>'); @mysql_close(); exit; } if(!$result2 = mysql_query($sum, $db_lnk)){ echo('Wystąpił błąd: nieprawidłowe zapytanie2...<BR>'); @mysql_close(); exit; } } ?> <center><tr><b><font size="5">Rozliczenie Rozmów Telefonicznych</font></b></tr></center><br> <table border="3" align="center"> <tr> <td><center>Id</center></td> <td><center>Telefon</center></td> <td><center>Abonament</center></td> <td><center>Połaczenia</center></td> <td><center>Inne</center></td> <td><center>Korekta</center></td> <td><center>Impulsy</center></td> <td><center>DSL</center></td> <td><center>Suma</center></td> </tr> <?php while($row2 = mysql_fetch_row($result2)){ /*echo("<tr>");*/ $wynik = 500 / $row2[0]; $wynik = sprintf("%01.2f", $wynik); /*echo("<td>$row2[0]</td>");*/ /*echo("<td>$wynik</td>");*/ /*echo("</tr>");*/ } while($row = mysql_fetch_row($result)){ echo("<tr>"); echo("<td><center>$row[0]</center></td>"); echo("<td><center>$row[1]</center></td>"); echo("<td><center>$row[2]</center></td>"); echo("<td><center>$row[3]</center></td>"); echo("<td><center>$row[4]</center></td>"); echo("<td><center>$row[5]</center></td>"); echo("<td><center>$row[6]</center></td>"); echo("<td><center>$row[7]</center></td>"); $suma = ($row[2] + $row[3] + $row[4] + $row[7]) * $wynik; echo("<td><center>$suma</center></td>"); echo("</tr>"); } ?> </table><?php if(!@mysql_close()){ echo('Wystąpił błąd podczas zamykania połączenia z serwerem MySQL...<BR>'); } ?> </body> </html> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
We wczesniejszej odpowiedzi napisałem:
Cytat Teraz za każdym razem po wybraniu opcji z listy otrzymuje komikat tabelaWystąpił błąd: nieprawidłowe zapytanie1...$tabela lub RachunkiWystąpił błąd: nieprawidłowe zapytanie1...$tabela lub AktywneWystąpił błąd: nieprawidłowe zapytanie1...$tabela w zależności od opcji wybranej z listy. Czyli wygląda na to że zmienną dobrze przypisuje, tylko nie chce wykonać zapytania. tak zaczął mi wyświetlac błąd jak dodałem zmienną Dopiero potem zmieniłem sposób raportowania błędu tak aby wyrzucał co jest błędem a nie moje komunikaty. Z tego co widać to zmienną przypisuje prawidłowo skoro wyświetla ją po wybraniu z formularza. Problem leży raczej w zapytaniu SQL i tym że nazwa tabeli z której ma wybierać dane jest zmienną, która w zależności od wyboru z formularza ma być inna. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 14:15 |