![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Obecnie kończę gimnazjum i zastanawiam się nad wyborem kierunku w liceum. Nie jestem jednak pewien jakie przedmioty uczelnie policealne biorą pod uwagę. Ja chciałbym dostać się na jakieś studia dotyczące programowania... Czy trzeba zdawać fizykę? Matematykę i informatykę rozszerzoną napewno będę zdawać na maturze ale czy fizyka także jest ważna na studiach programistyki? Zależy mi na dobrych studiach ^^
Powód edycji: [blooregard]: Usunąłem dubla
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Varez... Nie wiem jak u Ciebie z uczelnią było, ale na polibudzie gdzie się uczyłem pierwszy rok był obligatoryjny. Brak zaliczenia choćby 1 przedmiotu = wylatujesz. Owszem... Poprawki mogłeś mieć w każdym semestrze, ale jeśli do określonego terminu wisiał Ci choć 1 przedmiot to mówili Ci "Wylatuje Pan". Warunkowe dopuszczenie do kolejnego semestru weszło dopiero po trzecim. Sam z powodu problemów z zaliczeniem z algebry (miałem wredną babę, która mało połowy roku nie przepuściła) dopiero w przedostatnim podejściu do egzaminu zostałem dopuszczony, a i tak mnie na ustnym (egzamin dzielił się na część pisemną i ustną) oblali, więc zdałem w ostatnim terminie. Następny byłby już komisyjny.
Jak też wspomniano - informatyka to dziwny kierunek. Nie tylko programowanie, ale i wiedza z bardzo szerokiej gamy przedmiotów. To nie tak, że człowiek po studiach musi umieć tylko programować. Byle małpę można tego nauczyć (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Człowiek po informatyce musi mieć szeroki zakres wiedzy by móc odwzorowywać niemal wszystko na postać kodu. Nie może powiedzieć przykładowo firmie farmaceutycznej: "Nie mogę tego zrobić bo nie znam procesów związanych z produkcją leków ani chemii organicznej/nieorganicznej, które leżą u podstaw działania procesów produkcyjnych." Klient przychodząc do Ciebie nie pyta czy masz tę wiedzę. Dla niego liczy się gotowy program i to Ty masz mu go napisać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 13:44 |