![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Mam problem. Tłumaczę skrypt telebid i pojawił się problem z polskimi znakami - ogolnie wszystko działa tylko przy dodawaniu nowej aukcji zamiast polskich znaków jest ? (znak zapytania). Zobaczcie sami: http://podbij.lusite.pl/auctions/view/21 - tutaj w tytule napisane było ęóąśłżźćń a zostało ?ó(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? i tak samo w opisie. Powiedzcie co można dodać (jaką funkcję, skrypt), aby polskie znaki zamieniały się na ISO2 Oto linijki które odpowiedzialne są za dodanie nowej aukcji:
Proszę o pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To akurat nic nie da, bo nie ma problemu, aby w pliku napisać sobie polskie ogonki. Problem jest w tym ze przy dodawaniu aukcji (przedmiotu) skrypt zamienia wszystkie ogonki na znak zapytania i trzeba jakis skrypt aby zamienial te ogonki zeby dzialaly - cos typu skrypt ktory zamienia wolgarne slowa na ****.
Rozumiecie czy jakos jasniej to wytlumaczyc? Witam, przymierzam się do napisania czegoś takiego w PHP, ale na razie musi wystarczyć: Bierzemy ten plik z krzakami i jedziemy znajdź-zamień według tego. Pozdrawiam, marcinl A mam takie pytane: Przez pewien czas pisałem takimi znaczkami (np. zamiast ą - ą ) i teraz chcialbym to zmienić szybko, tylko nie wiem jak to zrobić - znajdz i zamień odpada. Może jest taka funcka w PSPad albo w innym programie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mam takie pytane: Przez pewien czas pisałem takimi znaczkami (np. zamiast ą - ą ) i teraz chcialbym to zmienić szybko, tylko nie wiem jak to zrobić - znajdz i zamień odpada. Może jest taka funcka w PSPad albo w innym programie? W PHP - html_entity_decode. Całą bazę możesz przekodować w ten sposób pobierając, konwertując, zapisując ponownie w bazie. Jeżeli nadal masz krzaki w połączeniu z bazą, to pamiętaj, że nie musisz mieć koniecznie UTF. Wystarczy ISO2 tylko konsekwentnie zastosowane w PHP, w strukturze bazy i w połączeniu z bazą (set names latin2) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 00:05 |