Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przekazanie zmiennej php do pliku js
zdebol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Mam coś takiego
plik.php
Kod
<?php
session_start();
?>
<script type="text/javascript">
var sessID = '<?=session_id();?>';  
</script>
<script type="text/javascript" src="plik.js"></script>

plik.js
Kod
alert(sessID);

i działa plik.js ma dostęp do identyfikatora sesji, który mogę przekazać gdzieś dalej ajaxem nie istotne, chodzi o to że jeżeli zrobię to w ten sposób to każdy może sobie dać pokaż źródło strony i ma dostęp do zmiennej sessID a tego nie chce, pytanie jak inaczej można to rozwiązać?Chciałem instrukcje
Kod
var sessID = '<?=session_id();?>';
przenieść do plik.js ale wtedy zamiast identyfikatora sesji mam string '<?=session_id();?>'

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
zdebol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Faktycznie trochę się zamotałem z tym ukrywaniem .js, każdy skrypt tak jak kolega wyżej napisał można sobie firebugiem oglądnąć, swoją drogą korzystam z niego chyba biometr nie korzystny (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .
A wracając jeszcze po części do tematu to można to zrobić tak jak kolega kamil4u napisał, włączyć by pliki z rozszerzeniem .js były parsowane jako php(ale to nie w pliku php.ini ). Można to zrobić na kilka sposobów, dla zainteresowanych
- albo jeżeli ma się dostęp do pliku konfiguracyjnego apacha httpd.conf dołożyć linijkę AddType application/x-httpd-php .js
- albo tą samą linijkę wrzucić do .htaccess

Mam jeszcze jedno pytanie ten manewr z dorzuceniem do .htaccess linijki kodu działa mi na localhoscie, działa również na hostingu nazwa.pl, ale nie wiem czemu na hostingu cba.pl nie, myślałem, że może nie dają możliwości korzystania z .htaccess ale dają i działa. Czy ktoś wie czym to może być spowodowane?

Ten post edytował zdebol 6.05.2010, 22:02:16
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 19:41