![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
hmm. Tak trochę OT, ale temat mnie zainteresował.
Co oznacza bycie patriotą w dzisiejszych czasach? Czy używanie poprawnego języka polskiego? A może płacenie podatków? Moze coś prostrzego - szanowanie rządu i władzy? A może wystarczy odsiedzieć swoje w wojsku? Może też chodzić o ogolenie głowy i bicie obcych. hmm... A może wystarczy stać na baczność jak Edyta spiewa hymn? brr. No więc kto jest patriotą? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote][quote]Za to, ze daje Ci dach nad glowa, za to, ze sie tu urodziles i przejales cechy tego spoleczenstwa, za to, ze jest to Twoj dom.[/quote]To nie Polska daje mi dach nad głową. To rodzice mi go dają. Ich kocham i jestem im wdzięczny. Państwo nie ma tutaj nic do rzeczy.[/quote]
Ma. W teorii panstwa istnieje takze rodzina jako element skladowy spoleczenstwa. A co za tym idzie panstwo opiekuje sie nia i dzieki niemu moze funkcjonoac w spoleczenstwie - panstwie. [quote][quote]To, ze w niej nie uczestniczyles nei znaczy, ze nie masz z nia nic wspolnego - dzieki histori jestesmy tu gdzie jestesmy, a nie np. jako jeden z landow Niemiec czy innego panstwa.[/quote]No tutaj masz rację. Co nie znaczy, że muszę kochać historię.[/quote] Nikt nie mowi o kochaniu histori. Byly momenty dobre i zle jak w kazdej historii panstwa. [quote]I uważasz, że korupcja, niesprawiedliwość, bezrobocie, powszechna ciemnota to wszystko wina nie patriotów? Ludzi, których wymiernikiem ważności nie jest państwo a inne struktury (społeczności lokalne)...[/quote] Po czesci tak. Jezeli dbasz tylko o swoje siedzenie i to aby dobrze bylo Twojej spolecznosci to nie myslisz wtedy o panstwie - czyli np to co sie dzieje teraz w rzadzie. [quote]Poza tym co w tym złego? Jeżeli gdzie indziej są lepsze warunki?[/quote] Pewnie, ze lepsze bo tam narod pracuje na panstwo, a nie ucieka z niego. Prawda jest taka, ze uciekajac z niego nie bedzie lepeiej - ktos te panstwo musi podniesc z dolka - i tym kim jestesmy my - mlodzi. [quote][quote]Wywyzszali ? No przepraszam ale mylisz pojecia. O kims kto dziala zgodnie z dobrem kraju i probuje zrobic cos aby bylo lepiej w kraju mowisz, ze sie wywyzsza ?[/quote]Tak, wywyższa się. Działa na rzecz swojego kraju szkodząc innym.[/quote] Jakim innym. Zaborca ? Faszystom ? Tym ktorzy chcieli nas wyslac na Sybir ? [quote][quote]Bo oni walczyli dla Ciebie !! Po to aby dobrze Ci sie zylo, po to abys mogl wychylic leb z okna bez obawy, ze snajper Ci ja odstrzeli. Zebys byl wolny.[/quote]Tak, oni walczyli i jestem im za to wdzięczny. ... Ale to przecież nie powód, żeby kochać mój kraj.[/quote] To jest powod aby nie pluc na "bohaterow". [quote]Ciebie nie obchodziłoby jakby się Twojemu sąsiadowi źle powodziło to już Twoja sprawa.[/quote] Znajdz mi cytat gdzie tak napsialem. [quote]Natomiast jakieś sztuczne społeczności i socjalizm utrzymywane na podstawie wydarzeń historycznych oraz tego, że wszyscy mówimy tym samym językim jest głupie.[/quote] Cos Ci sie chyba pomylilo. Wlasnie na tym polega panstwo. Poza tym jaki socjalizm ? [quote]Czemu mam wywyższać jakieś biznesmena z wawy nad jakiegoś z berlina albo firmę z polski nad firmę zagraniczną. Wole wybrać to co jest lepsze.[/quote] Jasne. Ja tez wole wybrac produkt lepszy. [quote][quote]Patryiotyzm to pojecie, ktore dzisiaj wzasadzie nic nie znaczy. Co zreszta potwierdzaja Twoje slowa.[/quote]Dla mnie nic nie znaczy. Patriotyzm prowadzi do nacjonalizmy -> faszyzmu, -> nienawiści -> wojny -> śmierci -> podziałów -> granic[/quote] Sorry ale bredzisz. Podaj mi panstwo w europie gdzie panuje dzisaij faszyzm czy tez nacjonalizm ? [quote]Tak dla wyjaśnienia powiem, że zgadzam się z wieloma ideami anarchistycznymi (mówie o ideologiach ludzi takich jak Godwin, Tołstoj, Abramowski (polak, co dla mnie nic nie znaczy. Nie bede wywyższał jego ideologi nad inne) czy Kropotkin). Chodzi mi tutaj bardziej o ich zdanie na temat samego państwa, jego genezy, patriotyzmu oraz ogólnie świadomości ludzkiej.[/quote] Anarchia -> brak zasad -> kazdy decyduje sam co jest dobre i co jest zle (nie musze chyba mowic, ze decyduje tez o tym czy zabijajac sasiada bo wszedl na jego trawnik jest sluszne czy nie ) -> chaos -> "wojna" [quote]A to, że jestem obywatelem tego państwa nie wymusza na mnie bycia patriotą i prostowania się na widok biało czerwonej flagi. To są dwie odrębne rzeczy. [/quote] Wrecz przeciwnie. I jeszcze jedno: po Twoich wypowiedziach wnioskuje, ze jestes po jakiejs lektorze ksiazki na temat anarchi czy czegos podobnego i chcialem zaznaczyc, ze tego typu pozycje sa... jak to ujac... praniem muzgu. Jezeli sie myle to to bedzie takim ostrzezeniem dla wszystkich (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 16:53 |