![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
hmm. Tak trochę OT, ale temat mnie zainteresował.
Co oznacza bycie patriotą w dzisiejszych czasach? Czy używanie poprawnego języka polskiego? A może płacenie podatków? Moze coś prostrzego - szanowanie rządu i władzy? A może wystarczy odsiedzieć swoje w wojsku? Może też chodzić o ogolenie głowy i bicie obcych. hmm... A może wystarczy stać na baczność jak Edyta spiewa hymn? brr. No więc kto jest patriotą? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote]Nie kocha sie za cos, tylko mimo wszystko ![/quote]Ale czemu kochać kraj? To nie ma sensu. Wole kochać ludzi, których, gdybym rozróżniał po narodowości, byłbym faszystą.[quote]Bzdura. W takim razie wszysysc patryioci z np. Niemiec kochaja swoj kraj za Hitlera ?![/quote]Mówie tutaj o rozróżnianiu ludzi i ogólnie kierowanie się w ocenie granicami państwa. Granice Niemiec są spadkiem po Hitlerze. Gdyby nie on i ludzie jego pokroju (niekoniecznie Niemców, granice są również spadkie np. po Napoleonie czy Stalinie) nie byłoby ich.[quote]Owszcem sa takimi samymi ludzmi jak my ale roznice sa wieksze niz tylko "troche". To jest inny narod, ktory w swojej hisotorii mial inne przezycia i inaczej sie uksztaltowal. Ich mentalnosc jest inna niz Polakow (i mowie tu ogolnei o krajach i ich mieszkancach - kazde panstwo ma swoja splecznosc, ktora na tle innych rozni sie - cechuje sie innymi wartosciami).[/quote]Oni nie są wcale aż tak inni. To prawda, kierują się innymi wartościami niż Polacy, ale czy to powód aby ich stawiać poniżej Polakami?[quote]Za to, ze daje Ci dach nad glowa, za to, ze sie tu urodziles i przejales cechy tego spoleczenstwa, za to, ze jest to Twoj dom.[/quote]To nie Polska daje mi dach nad głową. To rodzice mi go dają. Ich kocham i jestem im wdzięczny. Państwo nie ma tutaj nic do rzeczy.
Jak już mówiłem, to, że się tutaj urodziłem jest zupęłnym przypadkiem. A co do cech społeczeństwa. Nie, nie przejałem cech polskiego społeczeństwa (trzymanie z wielkimi, rewolucyjność, wielki zapał i podnieceniem "wielkim ruszeniem") A moim domem jest miejsce gdzie żyje. Mój "kraj" to ludzie, którzy dla mnie coś znaczą, dla których ja coś znacze (co nie oznacza, że wywyższam ich nad innych -> aczkolwiek na pewno mają dla mnie większe znaczenie). [quote]To, ze w niej nie uczestniczyles nei znaczy, ze nie masz z nia nic wspolnego - dzieki histori jestesmy tu gdzie jestesmy, a nie np. jako jeden z landow Niemiec czy innego panstwa.[/quote]No tutaj masz rację. Co nie znaczy, że muszę kochać historię. Moge się znią nie zgadzać, uważać ją za zła. Ale nigdy nie będe się jej wstydził ani był z niej dumny, ponieważ nie brałem w niej udziału i nie jest moim dziełem[quote] Jest ona taka dzieki nam - i ludziom podbonie myslalcym jak Ty. Bo to my decydujemy jak ma wygladac panstwo. Wybieramy swoich przedstawicieli do sejmu/senatu, to my mozemy swoim codziennym zyciem mozemy poprawic stan panstwa - pracowac w Polsce, a nie wyjezdzac za granice, unas otwierac firmy, respektowac prawo, nie byc znieczulonym na cudza krzywde.[/quote]1. czemu nie być szczęsliwym w państwie gdzie pracownik jest traktowany jak g***, ludzi jedynym problemem jest praca i pieniądze a władza prezentuje dokładnie odwrotne poglądy niż te którymi się przedstawia. I uważasz, że korupcja, niesprawiedliwość, bezrobocie, powszechna ciemnota to wszystko wina nie patriotów? Ludzi, których wymiernikiem ważności nie jest państwo a inne struktury (społeczności lokalne) albo po prostu zdrowy rozsądek? Ja respektuje prawo (czasami idiotyczne). Kto powiedział, że zamierzam wyjechać za granice? Poza tym co w tym złego? Jeżeli gdzie indziej są lepsze warunki?[quote]Wywyzszali ? No przepraszam ale mylisz pojecia. O kims kto dziala zgodnie z dobrem kraju i probuje zrobic cos aby bylo lepiej w kraju mowisz, ze sie wywyzsza ?[/quote]Tak, wywyższa się. Działa na rzecz swojego kraju szkodząc innym.[quote]Bo oni walczyli dla Ciebie !! Po to aby dobrze Ci sie zylo, po to abys mogl wychylic leb z okna bez obawy, ze snajper Ci ja odstrzeli. Zebys byl wolny.[/quote]Tak, oni walczyli i jestem im za to wdzięczny. Aczkolwiek gdyby byli niemcami też byłbym wdzięczny. Ale to przecież nie powód, żeby kochać mój kraj. Bo jeżeli oni robili z nadzieję, że za ich poświęcenie będe ten kraj kochał to uważam, że zrobili mi świństwo. [quote]To, ze mieszkasz w tym kraju oznacza, ze nalezysz do pewnej wspolnoty. Jestes czy Ci sie to podoba czy nie zwiazany z Polska i mowienie, ze Cie to nie obchodzi jest ignorancja. To tak jakbys powiedzial, ze nie obchodza Cie problemy ludzi z ktorymi mieszkasz w domu - bo w koncu to nie Ty wybrales sobie z kim chcesz mieszkac (gdzie sie urodzic). [/quote]Nie mówie, że mnie nie obchodzą. Nie obchodzi mne państwo. Nie obchodzi mnie bioło czerowna flaga jako symbol. Ale kto powidział, że ja ignoruje ludzi? Natomiast, jeżeli Ciebie nie obchodziłoby jakby się Twojemu sąsiadowi źle powodziło to już Twoja sprawa. Mnie obchodzi to tak samo. Bo każdy jest równy. Natomiast jakieś sztuczne społeczności i socjalizm utrzymywane na podstawie wydarzeń historycznych oraz tego, że wszyscy mówimy tym samym językim jest głupie. Czemu mam wywyższać jakieś biznesmena z wawy nad jakiegoś z berlina albo firmę z polski nad firmę zagraniczną. Wole wybrać to co jest lepsze. Aczkolwiek uważam, ze dobrze jest, jeżeli gospodarka jest wyrównana, ponieważ zróżnicowana gospodarka oznacza zróżnicowany poziom życia ludzi, oznacza traktowane ludności jednego kraju gorzej od drugiego.[quote]Patryiotyzm to pojecie, ktore dzisiaj wzasadzie nic nie znaczy. Co zreszta potwierdzaja Twoje slowa.[/quote]Dla mnie nic nie znaczy. Patriotyzm prowadzi do nacjonalizmy -> faszyzmu, -> nienawiści -> wojny -> śmierci -> podziałów -> granic[quote] Kazdy moze miec swoje zdanie i szanuje to jednak oburzylo mnie to, ze uwazasz patryiotow za idotow bo kochaja swoje panstwo, chca aby sie rozwijalo i aby przyszle pokolenia mogly powiedziec, ze dzieki moim dziadkom dobrze im sie wiedzie.[/quote]Tak, będą wdzięczne swoim dziadkom, ale nie krajowi. Nie robisz tego dla kraju, robisz to dla wnuków. ps. Tak dla wyjaśnienia powiem, że zgadzam się z wieloma ideami anarchistycznymi (mówie o ideologiach ludzi takich jak Godwin, Tołstoj, Abramowski (polak, co dla mnie nic nie znaczy. Nie bede wywyższał jego ideologi nad inne) czy Kropotkin). Chodzi mi tutaj bardziej o ich zdanie na temat samego państwa, jego genezy, patriotyzmu oraz ogólnie świadomości ludzkiej. btw. NIGDZIE NIE NAPISAŁEM, ŻE UWAŻAM POLSKE ZA GORSZĄ I ŻE CHCE SIĘ STĄD WYNIEŚĆ I ŻE MAM POLAKÓW GDZIES. JEDYNIE TYLE, ŻE POLSKA JEST DLA MNIE RÓWNIE WARTOŚCIOWA CO INNI. Będe żył tam, gdzie mi dobrze. Ale nigdy moim wyborem nie będzie kierowała narodowość. A tak wogóle tem za granicą wcale nie jest tak dużo lepiej (wiem, bo codziennie tam jestem). A jeżeli uważacie to, że korzystam z szansy uczenia się w lepszym systemie oświatowym za złe i nieludzkie to przepraszam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 01:40 |