![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
hmm. Tak trochę OT, ale temat mnie zainteresował.
Co oznacza bycie patriotą w dzisiejszych czasach? Czy używanie poprawnego języka polskiego? A może płacenie podatków? Moze coś prostrzego - szanowanie rządu i władzy? A może wystarczy odsiedzieć swoje w wojsku? Może też chodzić o ogolenie głowy i bicie obcych. hmm... A może wystarczy stać na baczność jak Edyta spiewa hymn? brr. No więc kto jest patriotą? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A ja nie jestem patriotą. Nie kocham swojego kraju. To, że urodziłem się w tym kraju jest tylko przypadkiem a na dodatek taki układ granic jaki teraz jest (a, że mieszkam 20km od granicy jest to naprawde przypadek, ze po stronie polskiej) wynikiem wojen i nienawiści.
Nie kocha sie za cos, tylko mimo wszystko ! Cytat Czyli kochając mój kraj tylko za to, że w nim mieszkam byłoby oddaniem hołdu tymże wojnom i nienawiści.
Bzdura. W takim razie wszysysc patryioci z np. Niemiec kochaja swoj kraj za Hitlera ?! Cytat Osobiście ucze się w niemieckiej szkole (w niemczech) i wcale nie czuje się z tego powodu nieszczęśliwy. Na dodatek teraz wiem, że inni to TACY SAMI ludzie jak my. Jedyne czym się różnią to język i trochę mentalność.
Owszcem sa takimi samymi ludzmi jak my ale roznice sa wieksze niz tylko "troche". To jest inny narod, ktory w swojej hisotorii mial inne przezycia i inaczej sie uksztaltowal. Ich mentalnosc jest inna niz Polakow (i mowie tu ogolnei o krajach i ich mieszkancach - kazde panstwo ma swoja splecznosc, ktora na tle innych rozni sie - cechuje sie innymi wartosciami). Cytat A teraz mi powiedzcie, czemu miałbym kochać polskę? Za co?
Za to, ze daje Ci dach nad glowa, za to, ze sie tu urodziles i przejales cechy tego spoleczenstwa, za to, ze jest to Twoj dom. Cytat Za historię z którą nie mam nic wspólnego...
To, ze w niej nie uczestniczyles nei znaczy, ze nie masz z nia nic wspolnego - dzieki histori jestesmy tu gdzie jestesmy, a nie np. jako jeden z landow Niemiec czy innego panstwa. Cytat za teraźniejszość, która wszyscy wiemy jaka jest?
Jest ona taka dzieki nam - i ludziom podbonie myslalcym jak Ty. Bo to my decydujemy jak ma wygladac panstwo. Wybieramy swoich przedstawicieli do sejmu/senatu, to my mozemy swoim codziennym zyciem mozemy poprawic stan panstwa - pracowac w Polsce, a nie wyjezdzac za granice, unas otwierac firmy, respektowac prawo, nie byc znieczulonym na cudza krzywde. Cytat Za ludzi, którzy zabijali innych bo wywyższali się nad nich (bohaterowie narodowi)?
Wywyzszali ? No przepraszam ale mylisz pojecia. O kims kto dziala zgodnie z dobrem kraju i probuje zrobic cos aby bylo lepiej w kraju mowisz, ze sie wywyzsza ? Cytat Są ludzie, którzy walczyli przeciwko nazizmowi i komunizmowi, tak, tych ludzi trzeba szanować. Ale przecież tacy ludzie byli w całej europie (nawet na świecie), więc czemu miałbym kochać tylko polaków?
Bo oni walczyli dla Ciebie !! Po to aby dobrze Ci sie zylo, po to abys mogl wychylic leb z okna bez obawy, ze snajper Ci ja odstrzeli. Zebys byl wolny. To, ze mieszkasz w tym kraju oznacza, ze nalezysz do pewnej wspolnoty. Jestes czy Ci sie to podoba czy nie zwiazany z Polska i mowienie, ze Cie to nie obchodzi jest ignorancja. To tak jakbys powiedzial, ze nie obchodza Cie problemy ludzi z ktorymi mieszkasz w domu - bo w koncu to nie Ty wybrales sobie z kim chcesz mieszkac (gdzie sie urodzic). Patryiotyzm to pojecie, ktore dzisiaj wzasadzie nic nie znaczy. Co zreszta potwierdzaja Twoje slowa. Kazdy moze miec swoje zdanie i szanuje to jednak oburzylo mnie to, ze uwazasz patryiotow za idotow bo kochaja swoje panstwo, chca aby sie rozwijalo i aby przyszle pokolenia mogly powiedziec, ze dzieki moim dziadkom dobrze im sie wiedzie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:09 |