Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> nie jestem pewna ..., czy dobrze rozumiem AJAX
jolam

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem co to jest AJAX. Powiedzmy, że mam na stronie tabelkę z kilkoma kolumnami. I chciałabym zmienić jej uporządkowanie bez ponownego wczytania strony. To mogłabym wstawić takie udawane odnośniki przy pomocy onclick i po kliknięciu nastąpiłoby takie odczytanie innej strony w tle (a ta strona miałaby już odpowiednie sortowanie kolumn w tabeli) i dalej przy pomocy jQuery mogłabym podmienić całą tabelę na to co odczyta się z tej strony wywołanej w tle. Czy to o to chodzi, że można po prostu podmieniać elementy strony bez jej ponownego wczytania? Tylko trzeba mieć przygotowane na innych stronach te treści do wczytania albo lepiej generować je według adresu w skrypcie php. Czy tylko o to chodzi?

pozdrawiam Jola
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
jolam

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

vokiel a mógłbyś mi napisać jak użyć JSON? Myślałam, że ta tabela którą odbiorę poprzez AJAX to ma być kompletna ze znacznikami HTML? Czy może lepiej pobierać poszczególne komórki tabeli. Ale co dalej? W jQuery mam dodawać znaczniki HTML? Jak jest lepiej? Chyba wydajniejsze jest rozwiązanie pobierania całej tabeli, czy nie? Już nic nie rozumiem.

pozdrawiam najserdeczniej Jola

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 12:59