|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%)
|
Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem co to jest AJAX. Powiedzmy, że mam na stronie tabelkę z kilkoma kolumnami. I chciałabym zmienić jej uporządkowanie bez ponownego wczytania strony. To mogłabym wstawić takie udawane odnośniki przy pomocy onclick i po kliknięciu nastąpiłoby takie odczytanie innej strony w tle (a ta strona miałaby już odpowiednie sortowanie kolumn w tabeli) i dalej przy pomocy jQuery mogłabym podmienić całą tabelę na to co odczyta się z tej strony wywołanej w tle. Czy to o to chodzi, że można po prostu podmieniać elementy strony bez jej ponownego wczytania? Tylko trzeba mieć przygotowane na innych stronach te treści do wczytania albo lepiej generować je według adresu w skrypcie php. Czy tylko o to chodzi?
pozdrawiam Jola |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Generalnie tak, AJAX to jest asynchroniczne wywoływanie przy pomocy JavaScript (i XML wg nazwy). Co prawda samo sortowanie po kolumnach (jeśli nie ma stronicowania) można wygodniej zrobić w samym JavaScript, ale jeśli masz dużo więcej danych i nie chcesz ich pobierać na raz to ajax będzie dobrym rozwiązaniem.
Jeśli już korzystasz z jQuery to zrezygnuj z onClick, to tak na marginesie. Przygotowujesz sobie skrypt, po stronie serwera, który na podstawie podanych parametrów przygotuje porcję danych do wpisania w tabelkę. Następnie skrypt w jQuery, po stronie przeglądarki, po kliknięciu w wybraną kolumnę wyśle zapytanie ajax do serwera, pobierze dane i wpisze je do tabeli, nadpisując już te istniejące. Minimalne parametry to wybrana kolumna i kierunek sortowania, dodatkowo, jeśli masz stronicowanie to nr strony i ilość rekordów na stronie. Na podstawie tych parametrów skrypt po stronie serwera pobiera tylko tą część danych, która zostanie wyświetlona, pakuje to np do JSON'a (na początku może być gotowy html). Skrypt po stronie przeglądarki pobrane dane parsuje i wpisuje do tabeli. |
|
|
|
jolam nie jestem pewna ... 4.05.2010, 00:06:42
bajt Jeśli tabelka nie jest ogromna i nie chcesz zmieni... 4.05.2010, 11:23:45
jolam vokiel a mógłbyś mi napisać jak użyć JSON? Myślała... 4.05.2010, 19:25:47
vokiel Wybór opcji zależy od Ciebie, każda ma swoje plusy... 4.05.2010, 20:15:44 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 01:46 |