![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Moi mili, przeczytałam wiele tematów na tym forum o wyborze Frameworka. Ale wszystkie one sprowadzały się do dyskusji na tematy, których ktoś kto nie używał żadnego Frameworka w ogóle nie zrozumie. I ja tez nie rozumiałam. Tych Frameworków jest dużo, a różnice między nimi trudno dostrzec. Jestem przekonana, że nie tylko ja mam taki problem. Jestem początkująca, ale jak każdy chciałabym się uczyć i rozwijać. Ale nigdy Frameworka nie używałam. Nauczyłam się programować obiektowo i myślę, że teraz przyszedł czas na Frameworki. Tylko który wybrać? Jak je porównać? Wydaje mi się, że ważnych jest kilka tematów:
a) Prostota i intuicyjność użycia. Czyli, żeby w miarę szybko dało się napisać w takim Frameworku prostą stronę, a nie żeby trzeba było studiować miesiącami dokumentacje, albo analizować strukturę dziesiątek katalogów. (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) Dokumentacja tez jest bardzo ważna, bo jak się nauczyć czegoś nowego nie mając dobrej dokumentacji? c) Możliwość użycia na dowolnym wspólnym hostingu. W domu można sobie wszystko w php.ini zmienić ale na tych hostingach wspólnych już nie zawsze. Zwykle nie ma tez dostępu do systemu operacyjnego an takim hostingu i nie ma wiersza poleceń. A ponoć Symfony tego wymaga? d) Stabilność i przyszłościowość. Sama nie wiem co bym zrobiła jakby się okazało, ze Framework którego się nauczyłam naglę się zmienił i wszystko co w nim napisałam już nie działa w nowszej wersji. Albo co gorsza Frameworka przestał istnieć i nie będzie w ogóle nowych wersji. e) Elastyczność i efektywność programowania w danym Frameworku. Im szybciej - po poznaniu Frameworka - można zaprogramować w nim konkretną rzecz tym lepiej.I dobrze byłoby aby mieć jakąś swobodę, że coś można zrobić tak lub tak, a nie tak jak pozwala Framework. f) Wydajność, coś co jest bardzo wolne, albo zużywa zbyt wiele procesora albo pamięci nie jest zbyt fajne. g) Zwiększenie szans na lepsza pracę. To trochę dziwny punkt. Ale fajnie by było jakby się okazało, że wybierając jakiś Framework zwiększam szanse na lepszą pracę. Pewnie jedne są bardziej popularne wśród pracodawców a inne mniej. Bardzo prosiłabym Was o wypowiedzenie się w tym temacie i ocenę najpopularniejszych i najlepszych Frameworków według tych punktów (np 1-10), albo jakiś innych. Tak, żeby dało się to porównać i podjąć dobrą decyzje. Jestem przekonana, że byłoby to bardzo pomocne dla bardzo wielu osób w podobnej do mojej sytuacji. Proszę o zrozumienie. Wiem, że wiele jest takich pytań. Ale myślę, że one ciągle wracają bo ciągle nie ma dobrego tematu z takim porównaniem. Co ma zrobić ktoś na moim miejscu, jeśli widzi tylko wypowiedzi: wybierz ten, wybierz tamten. Ale bez żadnego zrozumiałego uzasadnienia, porównania. A przecież decyzja o wyborze Frameworka jest bardzo ważna, bo wiąże się z poświęceniem bardzo dużej ilości czasu na jego poznanie. pozdrawiam najserdeczniej Jola Ten post edytował jolam 29.04.2010, 19:52:34 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMO Zend jest najgorszym frameworkiem dla początkujących w temacie frameworków, dlatego, że:
- jest ciężki objętościowo - ma słabą dokumentację, w której często ciężko cokolwiek znaleźć - jest dyskusyjne czy de facto jest frameworkiem - jest stosunkowo skomplikowany. Natomiast co ciekawe jest masa wideo-tutoriali na YT z praktycznymi przykładami prezentowanymi krok po kroku. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 13:09 |