![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam do Was pytanie, otóż czy dobrym rozwiązaniem w kwestii wydajności względem bazy danych mysql było by dodawanie zapytań sql do pliku txt (linia po lini) poprzez php, a później wykonywanie tych zadań poprzez odpalonego crona? Nie wiem jakiego typu rozwiązania stosuje się przy bardziej rozbudowanych projektach. Szukam dobrego sposobu na obniżenie ruchu między www a bazą danych, więc każda porada będzie dla mnie pożyteczna. Oczywiście o cachowaniu danych wyjściowych jak najbardziej wiem, ale interesuje mnie wprowadzanie nowych danych, bądź aktualizowanie ich. Proszę o jaką kolwiek odpowiedz w tym temacie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale nie chodzi o gromadzenie wszystkich zapytań do pliku i odpalaniu ich później, bo to by było pozbawione sensu, tylko przerzucaniu nie których operacji na godziny nocne po to aby zmniejszyć ilość zapytań do bazy w czasie rzeczywistym odwiedzania serwisu przez użytkowników.
Przykładowo miałem serwis gdzie były oceniane materiały, waga oceny była uzależniona powiedzmy od rangi użytkownika, od liczby odsłon i jeszcze tam paru czynników, jeżeli przy sortowaniu materiału względem tej oceny miałbym tych obliczeń dokonywać w czasie rzeczywistym to musiałbym wykonać kilka połączeń do bazy, zamiast tego użyłem crona który wyliczał to cyklicznie w nocy i wstawiał wyniki do tabeli. Moim zdaniem było to dobre rozwiązanie ponieważ zamiast wykonywać 3 dodatkowe połączenia przy segregacji materiału mogłem to zrobić zwykłym LEFT JOIN'em bez dodatkowych połączeń czyli de facto zmniejszyło to całkowitą ilość połączeń. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 02:45 |