![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam do Was pytanie, otóż czy dobrym rozwiązaniem w kwestii wydajności względem bazy danych mysql było by dodawanie zapytań sql do pliku txt (linia po lini) poprzez php, a później wykonywanie tych zadań poprzez odpalonego crona? Nie wiem jakiego typu rozwiązania stosuje się przy bardziej rozbudowanych projektach. Szukam dobrego sposobu na obniżenie ruchu między www a bazą danych, więc każda porada będzie dla mnie pożyteczna. Oczywiście o cachowaniu danych wyjściowych jak najbardziej wiem, ale interesuje mnie wprowadzanie nowych danych, bądź aktualizowanie ich. Proszę o jaką kolwiek odpowiedz w tym temacie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 2 Dołączył: 29.01.2004 Skąd: Rz-ów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tehaha nie kumam, chcesz zmniejszyć transfer między serwerem www a baza danych, zmuszając serwer www do dodatkowej pracy (zrzucania pytań sql do pliku) a potem i tak wykonywać te pytania, tylko że pomiędzy shellem a baza danych?
dodatkowo te plik do którego zrzucasz pytania musi być blokowany na czas zapisu, serwer www musi czekać na zwolnienie blokady. zacznij od upewnienia sie ze nie masz pytań typu select * - wybieraj tylko te kolumny które ci są potrzebne. używaj cachowania tam gdzie możesz (apc lub memcacha, w ostateczności pliki) Ten post edytował ave 25.04.2010, 21:27:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 15:50 |