![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio zacząłem czytam o programowaniu obiektowym trochę w necie. Napisałem sobie pierwszą klasę, która ma być odpowiedzialna za obsługę artykułów (tworzenie newsów, kategorii, administrację).
Czy sądzicie że dobrze zaczynam? Czy to jest programowanie obiektowe, czy tylko pseudo-obiektowe? Co muszę poprawić, na co zwrócić uwagę(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 11 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ok ja tez się dorzucę. Jest to programowanie pseudo obiektowe. Ale bardzo dobrze, że próbujesz nie od razu Rzym zbudowano, z czasem Twój kod będzie dużo lepszy.
Twój kod niestety nie jest kodem obiektowym. I można to stwierdzić to zanim nawet człowiek spojrzy na pierwszą jego linijkę. Dobry obiekt ma bardzo wąska odpowiedzialnośc a Ty już na wstępie piszesz: Cytat Napisałem sobie pierwszą klasę, która ma być odpowiedzialna za obsługę artykułów (tworzenie newsów, kategorii, administrację) Za dużo odpowiedzialności, zresztą wyimaginowanej bo Twój obiekt w najlepszym razie odpowiada za dostęp do danych i za nic więcej. Jest to nieprzemyślana hybryda Active Record z wmieszanymi elementami prezentacji danych. Fuj! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zainteresuj się MVC, a póki co, może zrób z tego co masz dwa obiekty niech jeden pobiera dane a drugi wyświetla dane które pobrał pierwszy. I jeszcze uwaga: Crozin: Cytat Jeżeli jakaś metoda nie może zakończyć się poprawnie powinna wyrzucić wyjątek. To nie jest prawda... Prawdziwsze jest stwierdzenie: Jeżeli wykonywanie jakiejś metody może zakończyć się błędem, przy czym jest to błąd, nad którym programista piszący dany kod nie ma kontroli (np. kod korzysta z zasobów zewnętrznych, które mogą być niedostępne) to należy wyrzucić wyjątek (obsłużony w innym miejscu programu). Panie Crozin, warto chyba ubrać to co się chce powiedzieć w parę zdań tak aby to miało ręce i nogi, a nie rzucać sentencje w tylu "Jak się jest głodnym to trzeba zjeść"... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 14:11 |