![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest tego typu, że treść strony (zawartość jednego DIV) jest pobierana z bazy. I wszystko fajnie, ale dla jednej strony z "mapą strony" ma być generowana dynamicznie. Wszędzie używam markdowna i treść strony obrabiam ta funkcją.
Co poza dodaniem wyjątku dla tej jednej strony mogę zrobić? Jedyne co mi przyszło do głowy to wstawić warunek sprawdzający czy aktualna strona to "mapa strony" i jeśli tak to nie pobieram treści z bazy tylko generuje "mapę strony". Tylko, że to bardzo nieefektywne i brzydkie rozwiązanie. Jak to inaczej, sprytniej zrobić? pozdro |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz racje eval nie jest potrzebny (kiedyś go używałem ale porzuciłem)
Ja wymyśliłem sobie na własny użytek nieco inny sposób. Mam kilka funkcji dodających kod html do treści, np _table(), _ul() i w kodzie strony tylko jie wywołuje z odpowiednimi argumentami. np <?php echo '...<h1>abc</h1>'. _ul( $dane_pobrane wcześniej z bazy). '<p>aaaaa</p>'. _table( $dane_pobrane wcześniej z bazy2); ?> Oczywiście dane staram się pobierac w jednym miejscu na samym początku skryptu, ale czasem pobieram je tuż przed wyświetleniem i też jest czytelnie. A napisanie sobie funkcji dodających znaczniki bardzo ułatwia prace i przyśpiesza. Trzeba się troszkę zastanwoić nad różnymi przypadkami, dodać odpowiednie argumenty (zwykle opcjonalne) i jest wygodnie i szybko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie bardzo wiem jak dodac do takiego "systemu szablonów" obsługę błedów. Np chciałbym, żeby w przypadku błedu wyświetlić na stronei komunikat, że sorry ale wytstapił błąd i nie wszystko przebiegło pomyślnie. Jak to zrobić? Nie hcodzi o błędy php ale o błędy powodowane przez dane. Np tworze liste w oparciu o baze ale w bazie nic nie ma. Jeszcze jedna rzecz mnie irytuje w takim podejściu. Mam dwa rodzaje stron i powiedzmy, że różnią się tylko stopką i niczym więcej. Czy jest inne wyjście niż napisanie dwóch niemalże identycznych szablonów? Bo if lepiej nie stosowac bo potem łatwo się pogubić jak sie tak miesza. Niby można wspólną cześć wrzucić do pliku i include zrobić w dwóch szablonach i nie będzie fizycznie dwóch prawie identycznych plików. Odpadnie też koniecznosć pamiętania o modyfikacji obu plików. Ale nie jest to zbyt eleganckie. Co zatem zrobić? Proszę wyjaśnij mi co to jest $a->login chodzi o ten login który nie jest ani funkcją ani zmienna? Czy wszystkie konstrukcje można kończyć w sposób endkonstrukcja czy tylko foreach, zamias {} używać słów? pozdro (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Ten post edytował nowy_pehapowiec 23.04.2010, 21:59:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 10:46 |