![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaczynam po woli myśleć o mojej pracy dyplomowej. Będę pisał CMS taki ogólno-tematyczny al'a PHP-Fusion. Na razie jestem na etapie planowania.
I zastanawiam się jakiego systemu szablonów użyć. Chciałbym coś lekkiego, ale jednocześnie żeby obsługiwało instrukcje warunkowe i pętle. -Smarty jak każdy wie jest bardzo ociężałe tak więc raczej odpada. -Open Power Templates lepiej, ale też jest tak mocno rozbudowane, że nie wykorzystam większości jego dobrodzejstw, wiec też raczej odpada. -bTemplate - całkiem przyjemnie prezentuje się, ale ten projekt nie jest już rozwijany od 2003roku więc pewnie troszkę przestarzały kod. Ciekaw jestem jak z wydajnością? -FreeTemplate - Przestarzałe... Czekam na Wasze opinie i wskazówki (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nowy_pehapowiec -> widziałeś kiedyś jakiś poważniejszy system szablonów czy testowałeś jedynie takie, gdzie się dało statyczne treści osadzać? Dwa podstawowe błędy:
Cytat decydowanie polecam czysty php i include odpowiednich plików z fragmentami. Nawet jak wybierzesz PHP, to będzie to szablon, a biblioteka do jego uruchamiania - system szablonów. Cytat wszystko jest proste i wydajne. Ani proste, ani tym bardziej wydajne. Niech Ci przybędzie tak 500 funkcji i reimplementowania każdej funkcji 2548 razy dla każdej nieco odmiennej sytuacji, bawienia się z błędami redefiniowania funkcji, to się przekonasz. Zawsze jak muszę pisać szablony w PHP, wraz ze wzrostem projektu robi się w nich coraz większy burdel i galimatias, a przy próbie ponownego wykorzystania jakiegoś kawałeczka można się pochlastać. Kod <div opt:section="blogEntry" class="entry"> <h1>{$blogEntry.title}</h1> {u:$blogEntry.body} <p class="tags"><opt:section="tags" str:separator=", "><a parse:href="$tag.url">{$tag.name}</a></opt:section></p> </div> Proszę bardzo, dodałem listę, i to zagnieżdżoną + oddzielanie przecinkami tagów. Gdzie tu widzisz coś skomplikowanego i "niefajnego"? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 06:06 |