![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 5 Dołączył: 31.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwowzorem w kategoriach N zagłębienia dla mnie są duże serwisy takie jak allegro, amazon, beltal, alibaba, ebay itp.
Chciałem stworzyć coś co będzie działać w/g zasad jakie panują na allegro. Udało mi się zmontować następujące rzeczy: Struktura tabeli w bazie danych:
Oraz zapytanie które obsługuje:
W miejscu gdzie występuje ciąg {#ID} należy wprowadzić wybraną kategorie... Licznik jest wyliczany cyklicznie w cronie raz na kilka minut... Póki co chcę się dowiedzieć co sądzicie o takim czymś - dobrze czy źle? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
minus drzewek IP... w porównaniu z parentID nie widze (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
A juz powaznie: ja drzewka IP uzywam lekko zmodyfikowane. jak juz pisalem sam na to wpadlem a dopiero potem sie okazalo ze do drzewko IP jest. Ja dodaje do tego jeszcze parentID oraz firstID. firstID to id kategorii pierwszej. Czyli jak mam kategorie na poziomi 10 to firstID wskazuje na kategorię z poziomu 1. I tak jest niezaleznie od poziomu kategorii. Zabawy jest trochę przy zarządzaniu: np. przy przenoszeniu kategorii trzeba pamietac, by zmodyfikowac rownież wpisy we wszystkich jej kategoriach podrzednych. Przy samym parentID juz bys tego nie mial. No ale trudno to uznac za wadę - trzeba to zrobic i tyle. przy kolejnych projektach jest tylko kopiuj-wklej i juz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Żeby powaznie pomowic o wadach, musialbym uzywac innych struktur drzewiastych i miec jakies porownanie. A ja nie uzywam. Kiedys doszedlem do tego etapu struktury i jak do tej pory mi się sprawdzał. Jak kiedys na trafie na sytuacje ze nie bedzie sie sprawdzal - zmienie strukture (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 17:19 |