![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zaczynam z OOP i napisałem prostą klasę walidującą dla małych formularzy, napiszcie co można poprawić, miałem ją zaopatrzyć w MVC i prezentować błędy widokiem ale to już na kiedy indziej.
Ten post edytował MateuszS 21.04.2010, 17:23:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak pisalem przyklady wymyslilem w momencie.
Cytat 1) Czym jest w tym przykładzie News, czym jest News Model, czym News View oraz czym jest News Controller? Skoro mają dziedziczyć po tym samym (News) sugeruje to, że wszystkie te klasy są Newsem, jednakże ciężko jest mi wyobrazić sobie jakąkolwiek zależność (na tej płaszczyźnie) pomiędzy takimi klasami. Przeczytaj moj post kilka razy to zrozumiesz. Cytat Nie wprowadzaj w ogóle pojęcia tego wzorca na tę chwilę bo jest to zbyteczne. Jedynie mieszasz autorowi wprowadzając kolejne "dziwne nazwy" których nie rumie (Ty zresztą chyba też o czym za chwilę - bez urazy tongue.gif). Prosze cie bardzo, nie badz smieszny. Cytat Dlaczego NewsModel (czyli jak rozumiem coś co ma pełnić rolę Modelu dla zasobu: News) ma dziedziczyć po klasie obsługi bazy danych? Ogolnie napisalem tylko dla przykladu ze model komponentu news powinien dziedziczyc po klasie mysqlDb u mnie dziedzizy po klasie Model ktora moze obslugiwac jaka kolwiek baze a jak bedzie potrzeba to nawet rss'a innego serwisu. http://docs.kohanaphp.com/general/models jak widac nie jest to bledne podejscie inne fw zreszta tez tak robia :] Cytat No tutaj to już pojechałeś... Jeżeli dwa obiekty nie mają ze sobą nic wspólnego to jakim cudem mogą współpracować? Wspolnego to znaczy ze sa na tylle inne od siebie ze dziedziczenie nie wchodzo w gre jesli w kontrolerze musze sprawdzic uprawnienia user'a przed wykonaniem jakiejs akcji to przeciez nie zrobie:
Bo to sie ma jak piesc do nosa, i wtedy klasa kontrolera udostepnia mi wszystkie obiekty jakie potrzebuje. Cytat Tak swoją drogą... tutaj piszesz o Czarnobylach, a wcześniej sam takiego zrobiłeś (NewsModel dziedziczy po MySQLDB) Nvm Cytat Przykład z dupy... znaczy się: kompletnie niepoprawny. Jakim cudem BMW może być rozszerzeniem samochodu? Przecież to jest marka samochodu (BMW czyli marka mogłoby być właściwością obiektu). Jedyna rzecz do jakiej mozesz sie przyczepic, bo faktycznie przyklad do bani. Cytat btw: Nie ulegaj złudzeniu, że jak ktoś się posługuje zwrotami, których nie znasz, to automatycznie oznacza, że się zna. Pamietaj ze nawet jesli odp na moj post bo cos ci nie pasowalo nie znaczy ze masz racje (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) Cytat Dziedziczenie oznacza właśnie relację typu: jest. Jeżeli Jabłko dziedziczy po Owoc to możemy powiedzieć, że Jabłko jest Owocem - przy czym Jabłko to jakiś bardziej wyspecjalizowany byt niż Owoc Kurde no to ja chyba czegos nie rozumiem skoro mamy:
To news_model tez jest modelem w tym ze specjalizuje sie w pobieraniu news'ow z bazy/xml czy czegokolwiek. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 17:27 |